Правил застільного етикету в Японії — безліч! І одного вміння тримати палички («хасі» по-японськи), витончено класти їх на підставку хасіокі недостатньо. Напевно більшість з нас не здогадуються про те, що наші улюблені роли і суші ми їмо неправильно. Відомий японський шеф-кухар Нобу Мацухиса, також відомий як Нобу, розповів, які помилки іноземці допускають і як правильно їсти суші.

Серйозні шеф-кухарі суші вивчають мистецтво приготування цієї національної японської страви на протязі багатьох років. Знаючи суші-етикет та як їсти суші традиційним японським способом, ви зможете по-достоїнству оцінити їх творіння і виказати повагу багаторічним традиціям.

Нобу Мацухиса — автор книг з кулінарії і власник мережі ресторанів Nobu і Matsuhisa. Шеф-кухар Мацухиса відкрив свій перший ресторан в 1987 році. Сьогодні йому належить 47 ресторанів та 7 готелів в різних країнах.

Пропонуємо ознайомитись з основними правилами, котрих рекомендує дотримуватись Нобу Мацухиса

Не змішуйте соєвий соус з васабі

Не потрібно змішувати соєвий соус з васабі в одному посуді — у них різні смаки і кожен потрібно відчути окремо. Васабі надає гостроту, соєвий соус використовують замість солі — він підсилює смакові якості морепродуктів. Наприклад, при вживанні сашимі опустіть шматочок риби в соєвий соус і тільки потім додайте зверху на рибу трохи васабі — поверх риби. Саме так розкривається весь повний спектр смаків риби.

Соєвого соусу повинно бути в міру

У хороших ресторанах шеф-кухарі намагаються дати ідеальне поєднання морепродуктів правильно відвареного рису. Тому заливати всю соусницю соєвим соусом не потрібно, краще додавати його в мінімальній кількості або взагалі відмовитись від нього.

Якщо ж ви все-таки не можете відмовити собі в соєвому соусі, японський майстер радить заповнити поверхню дна та занурювати тільки верхній шар ролу або суші. Тільки в Європі народ занурює суші повністю в соус. В Японії ж такої практики немає взагалі, оскільки такий метод не дозволить відчути справжній смак страви.

Як їсти суші?

Суші можна вживати, використовуючи палички, а ось чоловікам можна їх їсти і руками. Якщо суші беруть рукою, то використовувати потрібно великий, вказівний і середній пальці.

Як пояснює містер Мацухиса то суші потрібно паличками покласти на бік або зробити пів обороту. Потім беремо паличками суші і опускаємо рибою в соєвий соус. Звертаємо увагу — тільки не рисом, а рибою. Нобу пояснив, що рисову частину не потрібно опускати в соус, так як він може увібрати занадто багато соусу, що негативно відіб'ється і на смаку, і на користі страви. І після вживаємо сушину цілком.

Що робити з імбиром

Імбир — це не окрема страва і навіть не приправа. Маринований імбир подається для того, щоб можна було скуштувати відразу декілька видів суші представлених в сеті. Він володіє терпким ароматом і приємним пекучим смаком. Перед вживанням іншого виду рола обо суші скуштуйте маленький шматочок імбиру. Таким чином ви переб'єте смакові рецептори в роті та в повній мірі зможете відчути смак іншого виду суші.

Як їсти роли?

Для ролів зазвичай використовують спеціальні дерев'яні палички. Їсти роли потрібно цілими, повністю занурюючи кожен шматочок в рот. Відкушувати рол частинами - найбільш груба помилка, адже кожен рол містить безліч інгредієнтів, підібраних таким чином, щоб поліпшити і посилити смак один одного. Ролл при цьому потрібно опускати в соєвий соус зовсім трохи, щоб вони не розвалилися і не були надто солоними.