Кабмин проиграл дело по долгу ЕЭСУ и обязан выплатить России больше трех миллиардов гривен

Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міністерства оборони Росії до Кабінету міністрів України з обов'язку корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) і зобов'язав уряд виплатити росіянам 3 млрд. 113 млн. 53 тис. 506 грн. 26 коп. (близько 390 млн. дол). Як передав "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення суд оголосив у середу, 19 вересня, в Києві.

"Суд вирішив позов задовольнити частково: позовну вимогу в частині стягнення 3 млрд. 113 млн. 53 тис. 506 гривень 26 копійок задовольнити, а в решті позовних вимог відмовити. Цю заборгованість, а також судовий збір у сумі 61 тис. 862 грн. +74 копійки стягнути з держбюджету України шляхом списання Державної казначейської службою України з будь-якого рахунку", - зачитав рішення суддя Анатолій Івченко.

Він підкреслив, що рішення суду набуде чинності в разі, якщо не буде подана апеляційна скарга. У разі ж розгляду такої скарги та підтвердження цього рішення суду вона почне діяти після рішення апеляційної інстанції.

Довідка "SQ". Як повідомлялося раніше, Міноборони Росії звернулося до Госпсуду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд. 239,45 млн.грн. у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона вимагала залучити як відповідача, крім Кабміну України, Державну казначейську службу України. ЄЕСУ в справі фігурує як третя особа.

Зазначений борг, як стверджує позивач, виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконала гарантовану урядом України на чолі з Павлом Лазаренком угоду 1997 р. про постачання корпорацією ЄЕСУ продукції для потреб російського оборонного відомства.

Представник же корпорації ЄЕСУ Олександр Ковальчук у суді заявив, що листи Лазаренка юридично не є державними гарантіями, а ЄЕСУ виконати постачання в повному обсязі завадив тиск з боку державних органів України.

Представники уряду України на засіданні суду вказували на закінчення терміну позовної давності, а також стверджували, що ніяких держгарантій за зобов'язаннями ЄЕСУ не було.

У ВО "Батьківщина" вважають повідомлення про борги корпорації ЄЕСУ перед Міноборони Росії спробою влади напередодні виборів очорнити ім'я Тимошенко.

11 жовтня 2011 р. Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 р. Наприкінці грудня 2011 р. Екс-прем'єра перевели до Качанівської виправної колонії в Харкові. Зараз Тимошенко проходить курс лікування в ЦКБ № 5 "Укрзалізниці" і відмовляється брати участь у засіданнях суду у справі про покладання боргів ЄЕСУ на держбюджет України.