Вищий господарський суд України залишив без задоволення касаційну скаргу у справі про борг корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) Міністерству оборони Росії. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

На засіданні суду були присутні представники сторін-учасниць процесу, зокрема, представники Міноборони Росії, Кабінету міністрів і Державної казначейської служби, а також представник корпорації ЄЕСУ.

Нагадаємо, Міноборони Росії звернулося до Госпсуду Києва з приводу виплати урядом України 3,1 млрд.грн. за боргами ЄЕСУ. Російська сторона вимагає залучити як відповідача, крім Кабміну, Держказначейство. Цей борг, як стверджує позивач, утворився в кінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Юлією Тимошенко не виконали гарантовану урядом Павла Лазаренка угоду 1997 р. про постачання корпорацією продукції для оборонного відомства.

Довідка "SQ". Госпсуд Києва 19 вересня 2012 р. частково задовольнив позов Міноборони РФ по боргу ЄЕСУ, зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд. 113 млн.грн. 25 вересня представник Кабінету міністрів оскаржив дане судове рішення. Також апеляції на це рішення подали Держказначейство і ЄЕСУ. Скарги об'єднані в одне провадження.

Також касацію подало Міністерство юстиції України. Мін'юсті 17 грудня подав до Вищого господарського суду касаційну скаргу на рішення Київського апеляційного госпсуду, який залишив чинним рішення про виплату урядом боргів корпорації ЄЕСУ Міністерству оборони Росії.