Харківські астрономи спільно з японськими вивчатимуть планету Юпітер у рамках проекту наземно-місячного інтерферометра. Про це 4 листопада повідомив "SQ" завідувач відділу декаметрової радіоастрономії Радіоастрономічного інституту НАН України Олександр Коноваленко.

За його словами, вимірювання будуть проводитися з Землі і з Місяця. Вимірювальний прилад на Місяць доставлять японці в 2015 р. "На Юпітері 55 років тому було відкрито спорадичне випромінювання, і досі незрозуміло, де воно виникає і що його виробляє. І така надточна радіотелеметрія дозволить зрозуміти, що генерує випромінювання", - повідомив О.Коноваленко.

За його словами, у вимірах візьме участь радіотелескоп УТР-2 і ГУРТ. "У нас усе готово для участі в експерименті. Якщо японці запустять апарат завтра, то ми готові розпочати проведення експериментів. УТР-2 працює в діапазоні частот від 10 до 30 МГц, а ГУРТ - від 10-до 100 МГц", - зазначив О.Коноваленко.

Довідка "SQ". Радіотелескоп УTР-2 створений 40 років тому під керівництвом академіка Семена Брауде. Його площа складає 150 тис. кв. м (це площа всіх радіотелескопів світу разом узятих, що працюють у всіх діапазонах хвиль). У числі відкриттів, зроблених за допомогою телескопа, спектральні лінії збуджених атомів вуглецю.