Харьковский институт монокристаллов вместе с германскими учеными будет изучать сапфирыДержавна наукова установа "Науково-технологічний комплекс "Інститут монокристалів" (НТК, Харків) виграв грант Українського науково-технологічного центру (УНТЦ) на дослідження міцнісних властивостей сапфіру. Про це 1 квітня повідомили "SQ" у НТК. Грант розрахований на два роки. Гранти УНТЦ не видаються, якщо в українських дослідників немає іноземного партнера. У даному випадку отримання гранту стало можливим, оскільки партнерами українських учених стануть вчені з Німеччини, які теж зацікавилися проблемою дослідження міцності сапфірів.

Як відзначили в НТК, зокрема, планується дослідити стійкість сапфірів до радіації. Ці дослідження можуть бути корисними для розробки технологій використання сапфірів в атомній енергетиці.

Довідка "SQ". Інститут монокристалів засновано 1955 р. як харківську філію Всесоюзного НДІ хімічних реактивів і особливо чистих речовин. У 1975 р. на базі інституту створено НВО "Монокристалреактив", до якого увійшли також Харківський завод хімреактивів та дослідний завод інституту. 1991 р. об'єднання перейшло у підпорядкування НАНУ. У 1995 р. на базі НВО було створено науково-технологічний комплекс.