Держави Самоа і Токелау, розташовані на островах у Тихому океані, 29 грудня опівночі переведуть годинник на добу вперед. Таким чином, у них не буде п'ятниці, 30 грудня, а відразу настане субота - 31 грудня. Про це повідомила служба новин "BBC".

Влада цих країн вирішила підлаштуватися під своїх основних світових торгових партнерів - Нову Зеландію та Австралію. В даний час Самоа і Токелау відстають на 21 годину від східної частини Австралії і на 23 години від Нової Зеландії.

"Через різницю з Австралією і Новою Зеландією майже на добу самоанці втрачають при співпраці з континентальними партнерами по два робочих дні на тиждень. Поки у нас п'ятниця, в Новій Зеландії вже субота, а коли у нас неділя і всі йдуть до церкви, в Сіднеї та Брісбені вже робочий день", - заявив прем'єр-міністр Самоа Саілеле Маліелогаі.

Довідка "SQ". Незалежна держава Самоа - острівна держава в південній частині Тихого океану, що займає західну частину однойменного архіпелагу. Столиця країни - місто Апіа. Для Самоа це не перший подібний перехід. 119 років тому держава перейшла з календаря Східної півкулі на календар Західної. Тоді основним торговим партнером країни були США.

Токелау - територія під управлінням Нової Зеландії. До складу Токелау входять три невеликі острови, розташовані у Тихому океані між Новою Зеландією і Гавайськими островами.