Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі засуджений до 4-х років позбавлення волі за податкові злочини. Таке рішення було прийнято 26 жовтня судом Мілана, повідомило інформагентство "РБК-Україна". Крім того, суд заборонив Берлусконі займати державні посади протягом трьох років.

Обвинувачі вимагали для Берлусконі 3 роки і 8 місяців в'язниці, а для голови концерну "Mediaset" Фіделя Конфалоньєрі - 3 роки і 4 місяці.

Як стало відомо пізніше, суд Мілана переглянув термін ув'язнення для колишнього прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі до одного року замість чотирьох, пославшись на закон про амністію. Медіамагнат також зобов'язаний виплатити штраф в 10 млн. євро.

Справа "Mediaset" є однією з найбільш гучних судових процесів, пов'язаних з підприємницькою діяльністю Берлусконі, який і був засновником цієї провідної медійної групи Італії. Колишнього прем'єра звинувачували в масштабних фінансових махінаціях у зв'язку з придбанням прав на демонстрацію американських фільмів у Італії.

За даними слідства, медійна група Берлусконі купувала права на показ кінофільмів через інші фірми, зокрема, "Mediatrade" і "RTI", збільшуючи при цьому закупівельні ціни. Різниця між справжньою і "роздутою" ціною переводилася на рахунки в банках Швейцарії і Багамських островів, де, таким чином, виникли "чорні фонди".

Слідство по даній справі було розпочато в 2007 р. Підставою для її порушення стали результати обшуків, проведених співробітниками Фінансової гвардії в міланських офісах компаній "Medaitrade" і "RTI" в жовтні 2005 р., а також деякі документи, вилучені у Швейцарії. У рамках цієї справи Берлусконі та його партнери звинувачувалися в незаконному привласненні коштів на суму 34 млн. дол. Крім того, керівництво "Mediaset" звинувачувалося в спотворенні фінансової звітності і ухилі від сплати податків у розмірі приблизно 8 млн. євро.

За версією слідства, незаконні фінансові операції проводилися в період між липнем 2002 р. і листопадом 2005 р. Що ж стосується податкових правопорушень, то вони продовжували відбуватися до осені 2009 р. Берлусконі свою провину заперечує.

Нагадаємо, що Берлусконі вже кілька разів засуджувався до тюремного ув'язнення, однак не відсидів жодного терміну. Кожного разу Верховний суд анулював вироки судів нижчих інстанцій.