Правозахисниця, вдова академіка Андрія Сахарова Олена Боннер померла в Бостоні (США) у віці 88-ми років. Як повідомили в Харківській правозахисній групі, останні три місяці вона провела в лікарні, тяжко хворіла.

Прощання з О.Боннер пройде в каплиці в Бруклайні, штат Массачусетс. Згідно із заповітом О.Боннер, урна з її прахом буде похована в Москві на Востряківському кладовищі поряд з її чоловіком, матір'ю і братом.

Довідка "SQ". О.Боннер народилася в Туркестанській АРСР. У 1938 р. її батько був розстріляний, а мати засуджена до восьми років таборів. У 1940 р. О.Боннер поступила на вечірнє відділення герценівського інституту в Ленінграді. Під час Великої Вітчизняної війни була мобілізована, працювала санітаркою, була тяжко поранена. Після війни вчилася в медичному інституті, але була виключена звідти за розмови про "справу лікарів", після смерті Йосипа Сталіна була відновлена.

З правозахисниками О.Боннер почала спілкуватися у 1960-х роках, вона заснувала фонд допомоги дітям політв'язнів, підписалася під установчим документом Московської гельсінської групи. У 1970 р. О.Боннер познайомилася з А.Сахаровим. У 1972 р. вони одружилися. У 1975 р. вона представляла чоловіка в Осло на врученні Нобелівської премії. У 1980 р. О.Боннер разом з А.Сахаровим вирушила на заслання в Горький. Там же, чотири роки потому, була засуджена "за наклеп на радянський лад". Після смерті А.Сахарова в 1989 р. очолила фонд його імені. Останні роки жила в США.