Сьогодні ввечері в Баку (Азербайджан) відбудеться офіційне відкриття 57-го міжнародного конкурсу пісні "Євробачення-2012". Як повідомили "РИА Новости", відкриття відбудеться в центрі міста, недалеко від спеціально побудованого для конкурсу концертного комплексу "Baku Crystal Hall", де пройдуть основні події пісенного змагання. На відкриття запрошені делегації всіх 42 країн-учасниць "Євробачення", які, випереджаючи урочисту церемонію, пройдуть по червоній килимовій доріжці перед численними фанатами і пресою.

Як повідомляє видання, символ конкурсу цього року - вогняна квітка, а слоган - "Light your fire!" ("Запали свій вогонь!"). Цими малюнками і написами прикрашений весь центр міста, а на площі перед Старим містом встановлена величезна неонова куля з емблемою конкурсу, яка крутиться навколо своєї осі і нагадує планету Земля, цілком охоплену лихоманкою під назвою "Євробачення". Крім того, набережна міста, що вважається основним місцем проведення дозвілля жителів і гостей столиці Азербайджану, освітлена ліхтарями у формі головної емблеми пісенного конкурсу - серця.

Основні заходи "Євробачення" пройдуть 22 і 24 (півфінали) та 26 (фінал) травня.

Під час півфіналів буде визначена двадцятка фіналістів. Крім того, на сцену "Baku Crystal Hall" 26 травня вийдуть учасники, які представляють країни "Великої п'ятірки" - Німеччину, Іспанію, Великобританію, Францію та Італію, і виконавиця з Азербайджану. Переможців конкурсу оберуть за допомогою професійного журі та глядацького голосування.

Довідка "SQ". "Євробачення" - щорічний музичний конкурс, в якому беруть участь діючі члени Європейського мовного союзу (ЕВС). Перший конкурс пройшов в Лугано (Швейцарія) в 1956 р. Від кожної країни в конкурсі бере участь один представник (соліст або група не більше ніж з 6 учасників), що виконує пісню тривалістю до трьох хвилин. Після виступу всіх учасників найпопулярніша пісня визначається шляхом телеголосування, у якому беруть участь представники всіх країн, які виступали у фіналі та півфіналі.

У першому півфіналі на сцену "Baku Crystal Hall" вийдуть представники Росії, Чорногорії, Ісландії, Греції, Латвії, Албанії, Румунії, Швейцарії, Бельгії, Фінляндії, Ізраїлю, Сан-Марино, Кіпру, Данії, Угорщини, Австрії, Молдови та Ірландії. У другому півфіналі змагатимуться учасники з Сербії, Македонії, Нідерландів, Мальти, Білорусі, Португалії, Україні, Болгарії, Словенії, Хорватії, Швеції, Грузії, Туреччини, Естонії, Словаччини, Норвегії, Боснії і Герцеговини, Литви.

Україну на конкурсі "Євробачення" в Баку представляє співачка Гайтана. Згідно з жеребкуванням, вона виступить у другому півфіналі конкурсу - 24 травня.
Раніше від України в "Євробаченні" брали участь: Олександр Пономарьов (посів 14-е місце), Руслана (1-е місце), група "Гринджоли" (19-е місце), Тіна Кароль (7-е місце), Вєрка Сердючка ( 2-е місце), Ані Лорак (2-е місце), Світлана Лобода (12-е місце), співачка Alyosha (10-е місце) та Міка Ньютон (4-е місце).