Новим президентом Молдови 16 березня обраний Микола Тімофті. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна".

Як заявив, виступаючи в парламенті, голова спеціальної комісії з проведення виборів президента Тудор Деліу, після підрахунку голосів встановлено, що в ході таємного голосування за обрання М.Тімофті на пост президента проголосували всі 62 депутати, які взяли участь у сьогоднішньому голосуванні. Для обрання на пост президента Молдови М.Тімофті необхідно було набрати голоси 61 парламентарія зі 101. Таким чином, вибори президента визнані такими, що відбулися, і М.Тімофті обраний новим, четвертим за рахунком президентом Молдови.

За його обрання проголосували 58 депутатів від усіх трьох партій, що входять до правлячої в країні партії "Альянс за європейську інтеграцію", які висунули раніше М.Тімофті єдиним позапартійним кандидатом на пост президента Молдови, незалежний депутат Міхай Годя, а також троє депутатів парламенту на чолі з Ігорем Додоном, які після виходу з фракції Партії комуністів утворили групу соціалістів. Вони заявили сьогодні про прийняте рішення надати парламентській більшості свої вирішальні голоси, яких не вистачало правлячій коаліції для обрання нового президента.

З 2009 р. у Молдові не могли обрати президента - чотири спроби обрати главу держави провалилися, тому що кандидати не могли набрати необхідну кількість голосів.

Довідка "SQ". М.Тімофті народився 22 грудня 1948 р. у с.Чутулешти Флорештського району Молдавської РСР у сім'ї депортованих з політичних мотивів. Він працює в судовій системі Молдавії 36 років, пройшовши за цей період шлях від судді Фрунзенського району Кишинева до голови Вищої ради магістратури - незалежного органу, створеного для організації та функціонування судової системи, і службовця гарантом незалежності судової влади. М.Тімофті очолює Вищу раду магістратури з 2011 р.