Президент Італії Джорджо Наполітано призначив новим прем'єр-міністром країни економіста, колишнього єврокомісара Маріо Монті. Глава держави вже доручив йому сформувати новий кабінет міністрів, повідомило інформагентство "РБК-Україна".

М.Монті призначений на пост голови уряду після консультацій президента країни з представниками всіх парламентських партій, груп і об'єднань, головами обох палат національного парламенту, а також з попередніми президентами республіки і довічними сенаторами. "Наша країна повинна врятувати себе. Італія здатна перемогти труднощі спільними зусиллями", - заявив М.Монті, виступаючи перед журналістами після свого призначення. Новий прем'єр пообіцяв негайно приступити до формування нового уряду. "Італія повинна бути елементом сили, а не слабкості в ЄС", - додав М.Монті.

Попередній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі подав у відставку в суботу, 13 листопада. Таким чином, С.Берлусконі виконав обіцянку залишити посаду глави уряду в разі, якщо парламент країни проголосує за бюджет, що задовольняє вимоги Євросоюзу.

Звістку про відставку С.Берлусконі з радістю зустріли сотні його супротивники, які зібралися в центрі Риму, щоб відсвяткувати "звільнення Італії". С.Берлусконі з перервами виконував обов'язки прем'єр-міністра Італії близько 8 років. За ці роки країна накопичила борг в 1,9 трлн. євро, а сам глава уряду відзначився цілою серією скандалів, у тому числі і сексуальних.