В.Путин сегодня вступит в должность президента Российской ФедерацииОбранний президент Російської Федерації Володимир Путін сьогодні, 7 травня, вступив на посаду глави держави. Церемонія інавгурації стала для нього вже третьою в житті, але вперше він заступить на президентський пост на шість років. Як повідомило інформагентство "РИА Новости", церемонія проходить у парадній резиденції глави держави - Великому Кремлівському палаці.

У ході церемонії інавгурації колишній президент країни Дмитро Медведєв виступив з промовою, після якої передав В.Путіну знак президента РФ - символ президентської влади. Це золотий ланцюг з двоголових орлів і медальйонів з Георгіївськими хрестами, до якої прикріплений великий Георгіївський хрест з таким ж золотим двоголовим орлом зі смарагдовим зображенням Георгія Побідоносця. Після цього новий президент, поклавши праву руку на видання з Конституцією країни, вимовив президентську присягу. Голова Конституційного суду Валерій Зорькін оголосив, що В.Путін офіційно вступив на посаду президента, після чого оркестр та хор виконали гімн Росії. Після принесення присяги новим президентом Д.Медведєв, який чотири роки керував країною, автоматично припиняє виконувати обов'язки глави держави.

Після завершенні церемонії Д.Медведєв і В.Путін разом вийдуть на Соборну площу Кремля, де пройде урочистий огляд президентського полку. Путін візьме рапорт командира полку й звернеться до солдатів. Після цього президент з дружиною попрямують до Благовіщенського собору Кремля, де Патріарх Московський і всієї Русі Кирило здійснить молебень з нагоди інавгурації та благословить главу держави.

Як повідомила прес-служба Кремля, на церемонію інавгурації запрошено близько 3 тис. осіб. Серед них - члени уряду Російської Федерації, депутати Держдуми, члени Ради Федерації, судді Конституційного суду, представники інших федеральних органів державної влади. На заході також будуть присутні довірені особи та представники виборчого штабу Путіна, інші кандидати, що брали участь у президентських виборах 2012 р., глави дипломатичних місій, представники духовенства, діячі науки, культури й мистецтва, інші громадські діячі. Як повідомило інформагентство "УНІАН", Україну на церемонії представляє посол України в РФ Володимир Єльченко.

Довідка "SQ". В.Путін вперше став президентом Росії у 2000 р., у 2004 р. був знову переобраний на цю посаду. Він не брав участі у виборах 2008 р., оскільки, за Конституцією РФ, одна і та ж людина не має права балотуватися три рази поспіль. У 2008 р., після обрання президентом Д.Медведєва, В.Путін зайняв пост прем'єр-міністра Росії. У 2008 р. з ініціативи Д.Медведєва до Конституції були внесені зміни, згідно з якими президент тепер обирається не на чотири, а на шість років.

Незгодні з обранням В.Путіна на третій термін росіяни планують провести сьогодні у Москві акцію "Біле місто". Планується, що учасники зберуться уздовж маршруту проходження кортежу В.Путіна з білою символікою на одязі.

Учора, 6 травня, на опозиційної акції "Марш мільйонів" у Москві було затримано більше 400 осіб. Акція була приурочена до інавгурації В.Путіна. Серед представників опозиції поліція затримала Сергія Удальцова, Бориса Нємцова й Олексія Навального. За даними МВС Росії, в ході провокаційних дій деяких учасників акції на Болотяній площі постраждали близько 20 співробітників поліції. Узгоджене число учасників мітингу становило до 5 тис. осіб. До моменту початку акції, за даними поліції, зібралися близько 8 тис. осіб. Опозиція стверджує, що на хід прийшли як мінімум у 2,5 рази більше учасників, ніж говорять поліцейські.