Сьогодні, 4 жовтня, у Стокгольмі (Швеція) були названі лауреати Нобелівської премії з фізики. Ними стали американські вчені Сол Перлмуттер, Адам Рісс та австралієць Брайан Шмідт, премія присуджена за відкриття прискореного розширення Всесвіту. Про це повідомив офіційний сайт Нобелівського комітету.

Вивчаючи віддалені від Землі наднові зірки, учені виявили, що вони як мнімум на чверть тьмяніші, ніж передбачає теорія. Це означає, що зірки розташовані дуже далеко. Розрахувавши таким чином параметри розширення Всесвіту, вчені встановили, що цей процес відбувається з прискоренням.

Як повідомила "Lenta.ru", С.Перлмуттер отримає половину премії, а друга половина буде розділена між А.Ріссом та Б.Шмідтом. Розмір премії становить 1,4 мільйона доларів. Вручення відбудеться в Стокгольмі в грудні 2011 р.

Довідка "SQ". З 3 до 10 жовтня в Стокгольмі та Осло будуть названі лауреати Нобелівської премії за 2011 р. Завершиться Нобелівський тиждень у Стокгольмі 10 жовтня, коли Королівська шведська академія наук представить володаря премії з економіки, заснованої 1968 р. шведським Держбанком на згадку про Альфреда Нобеля.Сумма кожної з Нобелівських премій цього року, як і всі попередні, становить 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

У 2010 р. лауреатами Нобелівської премії з фізики стали науковці з Росії Костянтин Новосьолов та Андрій Гейм за свої роботи зі створення графена.