Центрвиборчком затвердив склад Харківської обласної територіальної виборчої комісії на місцевих виборах 31 жовтня. Про це 16 вересня повідомив журналістам голова облтервиборчкома Олександр Русанов.

До складу обласної комісії увійшли представники 11 політичних партій. О.Русанова (Партія регіонів) призначено головою комісії, Мирославу Божко ("Наша Україна") - його заступником, Зою Мокрій (Українська соціал-демократична партія) - секретарем комісії. До її складу також увійшли Олена Абрамова (партія "Реформи і порядок"), Віктор Білоус (Комуністична партія), Наталія Буленков (Народна партія), Георгій Григор'єв (Комуністична партія), Валерій Журавльов (Народна партія), Олександр Коновал (партія "Зелені "), Віктор Краснопільська (Партія регіонів), Юлія Крат (ВО "Батьківщина"), Михайло Кубов (Комуністична партія), Сергій Кухтенко (Партія регіонів), Олена Лелюк (партія "Народно-трудовий союз України"), Роман Ломоносов (Народна партія), Олександр Оглоблін (партія "Наша Україна"), Олена Павленко (Соціал-демократична партія (об'єднана) і Олександр Фадєєв (партія "Християнсько-демократичний союз").

"Наскільки я знаю, більше 30 політичних партій Харківської області направили своїх представників для участі в жеребкуванні. Дивлячись на сьогоднішнє засідання, бачу, що настрій бойовий, люди всі з досвідом. Але працюватимемо нормально", - повідомив журналістам О.Русанов після першого засідання комісії.

На самому засіданні члени облтервиборчкома обговорили організаційні питання. Зокрема, на наступному засіданні вони затвердять список закріплених за кожним напрямком діяльності комісії, наприклад, за створенням окружних і дільничних комісій, представництвом в судах, зв'язками із ЗМІ.

Як повідомив О.Русанов, відповідно до інформації з ЦВК, отримувати зарплату в комісії будуть лише голова, заступник і секретар комісії, а в день голосування - усі члени комісії. Також комісія має право залучити двох додаткових працівників, наприклад, юриста, бухгалтера або працівника для реєстрації кореспонденції й набирання тексту. Весь фонд зарплати облтервиборчкома становить 21 тис.грн. Як зазначив О.Русанов, імовірно, що зарплата керівництва комісії буде частково направлено й на оплату праці інших членів комісії в разі потреби.

Довідка "SQ". Центральна виборча комісія України 15 вересня затвердила склад 670 окружних територіальних комісій. 16 вересня пройшло перше засідання Харківської обласної виборчої комісії.

10 липня Верховна Рада (ВР) прийняла нову редакцію закону про місцеві вибори, встановивши, що їх проводитимуть за мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості) без участі блоків політичних партій. Законом збільшено склад територіальних виборчих комісій з 15 до 18 осіб і надано право подавати кандидатури для формування тервиборчкомів не тільки місцевим організаціям політичних партій, представлених у ВР цього скликання, а й усім місцевим організаціям партій, зареєстрованих в Україні. Визначено й порядок відбору кандидатур до складу тервиборчкомів, куди увійдуть 15 осіб від місцевих організацій політичних партій, представлених у ВР, а також троє осіб з числа кандидатур, представлених місцевими організаціями партій, яких визначатимуться шляхом жеребкування.