Замість закону на прийдешніх місцевих виборах (призначено на 31 жовтня - "SQ") верховодитимуть адміністративний і силовий ресурси. Про це 15 вересня під час круглого столу, присвяченого старту виборчої кампанії в Україні, заявили представники харківських опозиційних політичних сил.

"Закон не буде головним під час цієї кампанії. Вирішальним в Харківській області буде право сильного, і опозиція, як показує практика, не стільки апелюватиме до закону, скільки використовуватиме свої можливості впливу на порядність конкретних людей, що знаходяться у владних структурах, і звертатися до міжнародної громадськості", - зазначив голова облорганізації партії "Реформи і порядок "(ПРП) Іван Варченко.

За його словами, в області буде використано силові й адмінресурси. "Всі ці розмови, що в Україні вибори відбудуться чесно й демократично, - для Заходу, а насправді вони залишаться тільки розмовами і є черговим заколисуванням виборця. Те, що адмінресурс використовують, доводить ситуація з партійними організаціями, що належать до блоку політичних опозиційних сил. Зокрема, мова йде про відмову в перереєструвати керівництво обласної організації ВО "Батьківщина", проблеми, що створюють управління юстиції для районних організацій "Батьківщини", проблеми, що створюють окремі чиновники в райуправліннях юстиції щодо партії "Реформи і порядок", не визнаючи нових голів. Це свідчить про те, що певна установка є", - повідомив І.Варченко.

Він також відзначив, що правоохоронні органи вже показали методи, якими користуватимуться під час виборів. "Міліцію використовють для переслідування тих людей, які поширюють не передвиборчі матеріали, а інформаційні листівки та газети. Це відверто антиконституційні дії з боку правоохоронців, але, швидше за все, ця практика триватиме", - повідомив голова облорганізації ПРП.

Учасники круглого столу також відзначили ще одну особливість цієї кампанії - розширення монополії на інформаційний простір. За словами заступника голови облорганізації ВО "Батьківщина" Валерія Дудка, зараз практично монополізовано ситуацію з лайт-боксами і білбордами. "Всім представникам рекламної сфери було сказано, що якщо вони розмістять рекламу партії "Батьківщина", то матимуть масу неприємностей від податкової, від пожежників, від міліції. Наша спроба розмістити рекламу на білборді в Чугуївському районі одразу викликала реакцію, і реклама протягом доби було знищено. Усі ці технології від "регіоналів", розмови, що перемогу отримає Партія регіонів, мають одну мету - щоб люди не пішли на вибори. Але люди повинні піти й проголосувати, а ми контролюватимемо весь виборчий процес і фіксуватимемо всі порушення, які будуть ", - зазначив В.Дудко.

 

Довідка "SQ". Міліціонери 30 серпня затримали двох активістів ініціативної групи "Прорвемося!", що роздавали листівки "Велика брехня!" з критикою міської влади, 31 серпня правоохоронці провели обшук у гаражі координатора харківського громадського руху "Зелений фронт" Андрія Ільгова і вилучили 7 тис. цих листівок. 2 вересня міліція затримала сімох активістів громадської організації "Зелений фронт", що роздавали листівки "Велика брехня".