Харьковская облорганизация ВО "Свобода" презентовала программы для кандидатов в депутаты горсовета и облсовета"Ця виборча кампанія проходить без обов'язкової наявності в учасників виборчого процесу будь-якої передвиборчої програми", - заявив 14 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" кандидат на посаду харківського міського голови, голова Харківської обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка. За його словами, у попередній редакції закону про місцеві вибори пункт про обов'язкову наявність передвиборчих програм був.

"Ми підготували ці документи. Сподіваємося, що програми були і в інших політичних партій. Але після внесення змін до закону України про місцеві вибори таке питання, як передвиборчі програми, відійшло на другий план. Однак наша партія підготувала свої програми для кандидатів як у депутати Харківської міськради, так і облради. І ці програми будуть нашим орієнтиром при роботі в облраді, міськраді і на посаді міського голови", - зазначив І.Швайка.

Так, програма для роботи Харківської міськради включає шість блоків. Перший блок - установлення чесної влади. Основні аспекти: забезпечення публічності влади через альтернативні рекламні носії; скасування телевізійних трансляцій сесій міськради, оскільки вони є витратними для міського бюджету; скасування незаконних рішень міськради попередніх скликань. Другий блок - розвиток міського господарства. Він передбачає прийняття до комунальної власності гуртожитків збанкрутілих підприємств; ініціювання повернення незаконно переданого відомчого житла до комунальної власності. Також планується відновити рух трамваїв на вул.Пушкінській, розширити мережу метрополітену, побудувати завод з переробки сміття на базі Дергачівського полігону твердих побутових відходів.

Третій блок програми - підвищення якості життя. Основні питання: визначити чіткі межі зелених зон, забезпечити їх збереження; впровадити програму, яка передбачає щорічну висадку 10 га зелених насаджень; передати будівлі колишніх райрад дитячим комунальним установам. Також в програмі для Харківської міськради передбачені завдання з боротьби з нелегальною міграцією, затвердження міської програми виховання дітей та підлітків.

Програма для облради також складається з декількох блоків. Один з них - встановлення чесної влади. Передбачається повернути у власність громади всі земельні ділянки, незаконно відчужені попередніми чиновниками; проводити за прозорою процедурою місцеві референдуми, опитування; ініціювати створення будинкових, вуличних комітетів. Інші блоки питань направлені на розвиток господарства Слобожанщини, енергозабезпечення регіону, поліпшення якості життя населення, міждержавне співробітництво.

Також одним з блоків є "Затвердження українського духу". Зокрема, планується забезпечити контроль за дотриманням мовного законодавства в освіті, культурі, торгівлі, реклами; дозволити в громадських місцях трансляцію винятково української музики; затвердити програму мовлення Харківської обласної телерадіокомпанією в обсязі не менше 12 годин на добу.

Довідка "SQ". Чергові вибори до місцевих рад, а також вибори сільських, селищних і міських голів в Україні призначені на 31 жовтня 2010 р.