Харківський апеляційний адміністративний суд 8 листопада розпочав розгляд апеляції щодо оскарження рішення Харківського обласного адміністративного суду за позовом кандидата на посаду міського голови Арсена Авакова до міської виборчої комісії. Представник міськвиборчкому на засіданні суду відсутній.

Представник А.Авакова Роман Москаль заявив, що міськвиборчком "ухиляється від відповідальності". Представники А.Авакова подали клопотання про виклик до суду відповідача і перенесення розгляду справи, якщо відповідач не з'явиться. Проте суд відхилив це клопотання і продовжив розгляд справи. Представник кандидата на пост мера Харкова Геннадія Кернеса Марина Стоматіна підготувала письмове заперечення на це клопотання, і представники А.Авакова з ним ознайомилися.

Також представники А.Авакова подали клопотання про заборону міськвиборчкому реєструвати Г.Кернеса як обраного міського голову. М.Стоматіна подала протест на це клопотання і заявила, що воно не співвідноситься з позовними вимогами, а також порушує закон, оскільки прямо вторгається у виборчий процес. Суд вийшов на нараду.

Крім того, суд розглянув заяву партії Християнсько-демократичний союз (ХДС) про залучення представника ХДС Миколу Чернічкіна до апеляційної скарги представників А.Авакова і відмовив у залученні до справи.

Як повідомив "SQ" голова Харківської міської виборчої комісії Олександр Дмитренко, заступник голови міськвиборчкому Лідія Пономаренко не буде присутня на розгляді апеляції. За словами О.Дмитренка, Л.Пономаренко, яка уповноважена представляти міськвиборчком в суді, ще до початку засідання підписала протест до апеляції А.Авакова і відмовилася надалі бути присутньою на розгляді даної скарги. Голова ДВК також зазначив, що його заступник наразі знаходиться в Харківському окружному адміністративному суді, де розглядається позов депутата Харківської міськради Ігоря Вировця про визнання недійсним постанови міськвиборчкому про перемогу кандидата від ВО "Батьківщина" Василя Ляхіна в мажоріатрном окрузі № 32.

Довідка "SQ". Представники А.Авакова подали до Окружного адміністративного суду Харкова позов до Харківської міської виборчої комісії щодо визнання протизаконною її бездіяльності в питаннях належної організації виборів міського голови. А.Аваков вимагав зобов'язати міськвиборчком провести повторний підрахунок голосів на виборах мера на 56 дільницях. Суд відхилив позов кандидата, посилаючись на те, що доказова база позову була необгрунтованою.

Як заявив 6 листопада "SQ" помічник депутата Харківської міськради І.Вировця Андрій Бородавка, результати виборів у мажоритарному окрузі № 32 у Харкові сфальсифіковані. За його словами, згідно даних паралельного підрахунку голосів на 10 дільницях мажоритарного округу № 32, там переміг кандидат від Партії регіонів Ігор Вировець, а не кандидат від ВО "Батьківщина" Василь Ляхін, як було вчора оголошено на засіданні Харківської міської виборчої комісії.