Харківський підприємець організував на заході України виробництво дронів. Про це пише The Wall Street Journal.

До повномасштабного вторгнення бізнесмен займався цивільним бізнесом на Харківщині - він виробляв пластикову тару. Після переїзду на захід країни  працював у сфері залізничних перевезень. Минулого літа до нього звернулися спецслужби: вони передали прототип далекобійного дрона з проханням налагодити серійне виробництво.

Для запуску лінії бізнесмен залучив кадрових авіабудівників, у тому числі 74-річного ветерана Харківського авіазаводу, який досі не збирається на пенсію через війну.

Нині на виробництві працює 75 осіб, які пресують скловолокно, формують деталі дронів і збирають їх у корпус з 2-метровим розмахом крил. Силову установку та озброєння монтують на іншому підприємстві.

Потужність виробничої лінії обмежена - 1-2 безпілотники на день. Для нарощування випуску придбано другу піч полімеризації. Найближчим часом планується розширення площ та збільшення штату робітників до 125 осіб для роботи у дві зміни. Паралельно підприємець розробляє власну модель дальнобійного дрона з радіусом більше 1000 км.

Україна використовує БПЛА великого радіусу дії для ударів по стратегічних цілях у глибокому російському тилу - нафтопереробках, аеродромах, логістичних об'єктах. Це дозволяє знизити поставки пального ворожим військам та позбавити Москву експортних надходжень на фінансування війни.

Вартість одного такого безпілотника становить від 30 тис до 300 тис доларів - значно дешевше звичайної крилатої ракети.

За оцінками української військової розвідки, до цілей доходить близько 20% запущених дронів.