Міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана" в середу, 1 липня, відкриє в Харкові виставку "Назустріч Країні висхідного сонця: культура і мистецтво епохи Мейдзі". У галереї "АВЕК" будуть представлені твори художнього лиття та металопластики Японії другої половини XIX - початку ХХ ст. із зібрання "The Feldman Collection". Як зазначено на сайті цього музейного проекту, нова виставка не тільки продовжує традицію Фонду О.Фельдмана знайомити з культурним надбанням Японії, але і є проявом співчуття й дружньої підтримки японському народу, який недавно постраждав від руйнівного стихійного лиха.

Основу експозиції складають твори дрібної пластики з бронзи і срібла епохи Мейдзі (1868-1912 рр.). Як зазначають фахівці, саме цей період став часом останнього розквіту національного ремісництва. Центральним експонатом виставки стане бронзова "Мати, що годує немовля" майстра Удагави Кадзуо, відома також як "Японська мадонна". "Чарівна усмішка японської мадонни вже протягом століття привертає мистецтвознавців, колекціонерів та поціновувачів мистецтва", - відзначили співробітники проекту "The Feldman Collection".

Також відвідувачі зможуть познайомитися з творчістю таких майстрів металопластики епохи Мейдзі, як Масацуне Кімура, Ічіока Шиун і Такагава Моріцугу. Вперше будуть широко представлені роботи компанії "Мія-о", яка наприкінці XIX ст. спеціалізувалася з декоративної пластицки для прикраси європейських інтер'єрів. "Вражає не лише високий рівень майстерності, а й сюжетне розмаїття представлених виробів з металу. Твори дрібної пластики доповнять витончено декоровані кинджали, цуби, трубки для куріння (кісеру)", - відзначили організатори виставки.

Також у рамках виставки пройдуть майстер-класи з чайної церемонії, бойових мистецтв, орігамі, каліграфії, одягання кімоно, різьблення по кістці, кураторські лекції та інші культурні заходи.

Довідка "SQ". У Японії 11 березня стався найбільший в історії країни землетрус магнітудою 9 балів, за яким послідували цунамі і сотні поштовхів магнітудою 4-6 балів. Стихійні лиха зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до пожеж, вибухів і витоку радіації.

Епоха Мейдзі - період в історії Японії, коли імператором був Муцухіто. Він узяв ім'я Мейдзі, яке означає "освічений уряд". Період ознаменувався відмовою Японії від самоізоляції і становленням її як світової держави.