Виставка "Історія сорока семи вірних васалів у японській гравюрі XIX ст. з приватної колекції" 27 жовтня відкрилася в Харківському художньому музеї. В експозиції представлені кольорові гравюри на дереві (укійо-е), присвячені японському народному переказу, що оповідає про помсту 47-ми колишніх самураїв за смерть свого пана.

Як повідомив колекціонер Іван (своє прізвище він назвати відмовився), ця історія дуже популярна в Японії. "Це були реальні люди, але їх образи дещо ідеалізовані", - зазначив він. До кожної гравюри є текст, що пояснює зображення.

Як повідомили в музеї, в процесі створення укійо-е брали участь художник, різьбяр і друкар. Художник робив на папері ескіз, потім різьбяр для кожного кольору виготовляв окремі дерев'яні форми. Потім друкар наносив на них фарбу і робив відбитки на рисовому папері. "В Японії це ремесло дуже дбайливо зберігається. Досі існують школи, в яких навчають цьому мистецтву, навчають різьбярів і друкарів", - зазначив колекціонер. Він додав, що європейська гравюра створювалася в абсолютно іншій техніці.

Колекціонер стверджує, що в його зібранні представлені виключно оригінальні гравюри японських майстрів. Такими вважаються тільки прижиттєві видання художника.

На багатьох гравюрах є тексти. "Для того щоб прочитати їх, недостатньо знати японську мову. Це японський скоропис XIX ст., і не кожен японець може це прочитати", - повідомив колекціонер. Він співпрацює з російським студентом, який мешкає у Японії, він і займається перекладом таких текстів. "Згодом ми плануємо видати ці гравюри з поясненнями у вигляді книзі", - додав колекціонер.

Виставка супроводжується демонстрацією японських фільмів про 47-м самураїв. "У Японії кожне десятиліття знімають фільм про цю історію. Існують фільми 1920-х, 1930-х, 1940-х, 1950-х рр. - аж до 2000-х. Фільм 1930-х рр. загинув під час війни. Зараз цієї історією зацікавився Голлівуд. Вихід фільму з Кіану Рівзом анонсований на 2012 р. Що це буде - поки невідомо", - повідомив колекціонер.

Виставка працюватиме до 4 грудня.