Почесними гостями IV Міжнародного фестивалю короткометражного кіно "Харківський бузок", який пройде в травні, стануть кінодіячі з Голлівуду (США). Про це 26 січня повідомила журналістам співголова фестивалю, начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації Вікторія Маренич. На фестиваль приїде американський актор, режисер і сценарист родом з України Родіон Нахапетов і харків'янин, володар премії "Оскар" 1987 р. за найкращі спецефекти (фільм "Хижак" з Арнольдом Шварценегером) Юджин (Євген) Момуд.

Р.Нахапетов приїде разом з дружиною Наталею Шляпнікофф (вони спільно створили кінокомпанію "RGI Productions"), Юджин Момуд - з дружиною, колишнім художником-постановником Харківського театру ляльок Іриною Борисовою. Американські гості в рамках фестивалю проведуть майстер-класи. Ще одним почесним гостем "Харківського бузку" стане відома українська актриса, ім'я якої В.Маренич поки не розголошує.

Крім того, В.Маренич повідомила, що цього року французька кіноактриса, почесний президент фестивалю Мілен Демонжо стане членом журі. В рамках "Харківського бузку" планується організувати фотовиставку її портретів. "Спілкуючись з пані Демонжо, я звернула увагу на велику кількість коробок у неї вдома. Коли я запитала, що це, вона показала, що в них лежать фотографії розміром А3, на яких вона зображена у віці, коли вона починала зніматися в кіно. Багато знімків у стилі ню, прекрасної якості, чорно-білі. Це роботи її першого чоловіка, фотографа. Коробки з фотографіями були виявлені в будинку цієї людини після його смерті", - розповіла В.Маренич. Вона додала, що на виставці будуть показані не всі знімки, а ті, які обере сама М.Демонжо. Експозиція буде доповнена фотографіями акторки зі зйомок у фільмах.

За словами В.Маренич, на четвертому "Харківському бузку" буде представлене польське кіно, відбудеться концерт пам'яті Едіт Піаф, у якому візьмуть участь французькі співак і співачка.

Також В.Маренич зазначила, що тепер склад журі кінофестивалю щорічно буде змінюватися, і в конкурсі не зможуть брати участь фільми, створені студентами або родичами членів журі. На конкурс уже надійшло близько 30 фільмів.

Довідка "SQ". Юджин Момуд також працював над фільмами "Суддя Дредд" (з Сильвестром Сталлоне) і "Матриця".