Харківська міська художня галерея перемогла в конкурсі проектів у рамках європейської програми "Тандем". Як повідомила 25 листопада журналістам директор галереї Тетяна Тумасьян, ця грантова програма передбачає міжнародний обмін культурними акціями, які куруються європейською організацією, що фінансується Євросоюзом.

Із 40 проектів українських арт-інституцій на конкурсі перемогли 17. Два проекти реалізовуватиме Харківська муніципальна галерея. "Ми нарешті приєднаємося до всього цивілізованого світу, і наші харківські молоді художники зможуть брати участь у цих обмінах", - зазначила Т.Тумасьян.

Перший проект стартує в лютому. У його рамках молода харківська художниця А.Клейтман поїде на два місяці до Кошице (Словаччина), а художник звідти - до Харкова. За словами заступника директора галереї Марини Конєвої, художники будуть вивчати місцеву культуру, що має їх простимулювати на творчі процеси і створення нових робіт. Проект передбачає виділення окремої майстерні, місця проживання і фінансування матеріалів для творчості. На завершення учасники проекту повинні зробити певний художній звіт, наприклад, у формі виставки або майстер-класу.

М.Конєва зазначила, що в Кошице вже оголошений конкурс серед художників, які бажають відвідати Харків. "Це перший такий обмін. Він буде фінансуватися тим грантом, який ми виграли. З моїм партнером у Кошице ми обговорюємо те, щоб надалі зробити це постійною програмою. Ми сподіваємося налагодити систему, коли наші художники зможуть їздити не тільки до Кошице, а і до інших європейських міст", - зазначила М.Конєва.

Другий проект, який галерея виграла в рамках проекту "Тандем", - це створення спільної литовсько-української виставки молодих авторів. Як повідомила Т.Тумасьян, роботи чотирьох литовських і чотирьох харківських художників покажуть і в Харкові, і в Клайпеді (Литва). Цей проект стартує в лютому і завершиться у квітні.