Харківський державний академічний драматичний театр ім. Т.Шевченка готує виставу "Повернення" за мотивами оповідань Володимира Набокова "Казка", "Дзвоник", "Випадок з життя" і "Повернення Чорба". Нова постановка - сценічна фантазія в стилі модерн. Як повідомила 25 травня "SQ" завідувачка літературної частини театру Олена Седунова, у виставі актори роблять багато пластичних рухів і часто передають сенс без слів. Також у постановці буде використане відео. Крім акторів театру ім.Шевченка у виставі беруть участь студенти театрального відділення Харківського національного університету мистецтв ім. І.Котляревського. Планується, що прем'єра "Повернення" відбудеться на малій сцені в липні.

Пояснюючи назву вистави, О.Седунова зазначила, що герої В.Набокова часто живуть своїм минулим, повертаються до нього: "Вистава називається "Повернення" - це повернення до самого себе, до своєї даності". Це другий досвід постановки творів В.Набокова на сцені в Харкові: раніше Харківський державний академічний російський драматичний театр ім. О.Пушкіна поставив спектакль за п'єсою "Подія".

О.Седунова додала, що зараз спостерігається хвиля інтересу до творів В.Набокова у багатьох театрах, зокрема, в Києві, Москві і Санкт-Петербурзі (Росія).

Довідка "SQ". Режисер вистави і автор інсценізації - Олександр Ковшун, асистент режисера, режисер з пластики - Олена Приступ, художник - Олександр Абманов, світло - Володимир Мінаков, звук і відео - Дмитро Євсюков.