Вечір пам'яті оперної співачки Євгенії Мірошниченко пройшов 23 червня в Харківському міському музеї К.Шульженко. Захід присвячений 80-річчю від дня народження співачки. Як повідомила "SQ" науковий співробітник музею Марина Костюченко, гості вечора змогли почути уривки з пісень у виконанні Є.Мірошниченко, побачити фрагменти з кінострічок, у яких вона знялася. Зокрема, були показані уривки з радянського фільму-кіноконцерту "Весняні голоси" (1955 р.), де Є.Мірошниченко 24 роки. За словами М.Костюченко, це досить рідкісна кінострічка, і її для демонстрації надав колекціонер. Також музей підготував фотовиставку про Є.Мірошниченко, де зібрані знімки різних років.

Вечір відвідали колеги, шанувальники та друзі співачки, серед них - її подруга, директор музичної школи № 12 Наталія Бабич. Пісні Є.Мірошниченко виконали солісти Харківської обласної філармонії.

Довідка "SQ". Євгенія Семенівна Мірошниченко - народна артистка СРСР (1965 р.), лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка (1972 р.), лауреат Міжнародного конкурсу вокалістів у Тулузі (Франція, 1958 р.), Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Москві (Росія, 1957 р.), кавалер ордена Ярослава Мудрого, ордена "За розбудову України", ордена Слави "На вірність Вітчизні", орденів "Знак пошани", "За досягнення в культурі", міжнародної нагороди - ордена Св.Станіслава, володарка почесного титулу "Зірка українського мистецтва".

Співачка народилася 12 червня 1931 р. у с. Перше Радянське (нині - Радянське Вовчанського району Харківської обл.). У 1957 р закінчила Київську консерваторію і стала солісткою Київського театру опери і балету, де працювала до 1997 р. Стажувалася у міланському театрі "Ла Скала" (Італія, 1961 р.). З 1980 р. викладала в Київській консерваторії на кафедрі сольного співу, з 1990 р. - професор. У 2006 р. указом президента України їй було присвоєно звання Героя України. Гастролювала в Болгарії, Польщі, Румунії, Югославії, Канаді, Франції та Японії. Померла 27 квітня 2009 р. у Києві. Похована на Байковому кладовищі.