Центр сучасного мистецтва "Єрмілов-центр" відкрився сьогодні, 22 березня, в Харкові, в підвальних приміщеннях національного університету ім. В.Н.Каразіна. Як повідомила журналістам куратор центру, директор Харківської міської художньої галереї Тетяна Тумасьян, цей центр - перший в Харкові великий майданчик для експонування робіт молодих художників.

Центр відкритий за підтримки Асоціації випускників ХНУ. У ньому вже почала роботу перша виставка "Construction. Від конструктивізму до сontemporary. Харків ХХ - ХХI". На виставці представлені роботи авангардистів Василя Єрмілова (на честь нього названий центр - "SQ"), Бориса Косарєва і сучасних харківських художників Віталія Куликова, Павла Макова, Артема Волокітіна, Романа Мініна, Гамлета Зіньківського та Аліни Клейтман.

За словами Т.Тумасьян, головне завдання центру - вирішити проблему дефіциту виставкових майданчиків сучасного мистецтва в місті. "Це перший подібний центр у Харкові, його площа значно більша, ніж в інших харківських виставкових залах, він займає два поверхи. У цьому центрі будуть проходити виставки виключно сучасних художників. Окрім того, центр несе культурно-просвітницьку місію: тут будуть організовані дискусійні столи, презентації та зустрічі з художниками", - зазначила куратор центру.

Для відвідувачів центр відкриється 23 березня (з 11.00). Виставка працюватиме до 13 квітня. Як зазначив П.Маков, подібні центри сучасного мистецтва є в Донецьку, Львові, Одесі та Києві. На відкритті центру були присутні представники галерей та центрів сучасного мистецтва з різних міст України, зокрема, керівники "Пінчук арт-центру".

Довідка "SQ". Єрмілов Василь Дмитрович народився 9 березня 1894 р. у Харкові. Український і радянський художник - авангардист, дизайнер, відомий учасник різних художніх течій 1910-1920-х років XX століття (кубізм, конструктивізм та ін.) Автор багатьох проектів: збірних кіосків, агітаційних і книжкових фургонів, трибун-реклам. Працював у промисловій графіці: розробляв і створював ескізи оформлення упаковок, сірникових коробок, заводських і фабричних марок та ін. Займався обробкою шрифтів, створив новий шрифт.