Виставка "Гравюри Альбрехта Дюрера" 19 жовтня відкрилася в Харківському художньому музеї. Вона підготовлена ​​до 540-річчя німецького графіка і живописця, найбільшого європейського майстра ксилографії (гравюра на дереві, найдавніша техніка гравюри), одного з найбільших майстрів західноєвропейського мистецтва епохи Відродження.

Як зазначили в музеї, А.Дюрер (1471-1528 рр.). першим з німецьких художників став працювати одночасно у двох видах гравюри - на дереві і на міді, і зробив гравюру мистецтвом, здатним змагатися з живописом. Відомо, що він створив 105 гравюр на металі і не менше 180 дереворізів. На виставці представлені роботи художника із зібрання Харківського художнього музею, яке налічує близько 30 гравюр на металі та дереві.

Велика частина з них придбана засновником Харківського імператорського університету Василем Каразіним у Санкт-Петербурзі 1804 р. для цього навчального закладу. У 1805 р. колекція стала власністю університету, а згодом увійшла до зібрання музею. Частина творів А.Дюрера була втрачена під час Великої Вітчизняної війни.

В експозиції оригінальні твори А.Дюрера доповнені копіями його гравюр і фотографіями автопортретів різних періодів життя майстра. Над багатьма роботами потрудилися реставратори.

Відвідувачі виставки можуть побачити серію дереворізів "Апокаліпсис", яку майстер завершив 1498 р. "Метою цих гравюр було бажання художника вселити християнам стійкість у вірі, приготувати до майбутніх випробувань і дати надію на торжество Царства Месії над темними силами", - зазначили в музеї . 500 років тому А.Дюрер доповнив цикл "Апокаліпсис" титульним листом. Саме ця робота - єдина з цієї серії, яка збереглася в музейній колекції. Також представлений цикл гравюр "Життя Марії" (1503-1504 рр.), у якому події з життя Богородиці подаються у вигляді жанрових сценок з сучасного для художника побуту. Крім того, на виставці представлені гравюри, що не входять до серії, зокрема, на міфологічні теми, і ксилографічний портрет самого А.Дюрера, виконаний його помічником Ерхардом Шоном за рік до смерті художника.

У музеї називають колекцію робіт А.Дюрера унікальною і дуже нею пишаються. "Та майстерність, з якою Дюрер робив свої роботи, яка принесла йому славу, очевидна. Знайомство з його роботами принесе естетичне задоволення і розуміння того, як серйозно, як довго, як уважно працював художник, і яке враження він справляє навіть у 21-м столітті", - зазначила під час відкриття куратор виставки, завідувач відділу західноєвропейського мистецтва музею Тетяна Прокатова.