Харьковчане привезут в Украину польский театр "Брама"

Музично-драматичний театр з Польщі "Брама" вперше виступить в Україні. Він приїде на запрошення харківського "Театру на Жуках", який другий рік поспіль реалізовує українсько-польські культурно-просвітницькі проекти. Як повідомив 20 березня "SQ" продюсер "Театру на Жуках" Дмитро Терновий, організатори хочуть познайомити публіку з польською театральної традицією, яка багато в чому визначає обличчя сучасного європейського театру.

2 квітня "Брама" покаже в Києві спектакль "Емоції в звуці", а 3-6 квітня з виставами "Емоції в звуці" і "Ми" виступить у "Театрі на Жуках" і в Палаці студентів національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого".

"Ми побачили виставу "Емоції в звуці" приблизно рік тому на театральному фестивалі в Польщі. Цей виступ настільки нас захопив, заворожив, що нам захотілося поділитися своїм відкриттям з українським глядачем", - зазначив Д.Терновой. За його словами, ця вистава зовсім ламає звичні уявлення про польський театр як театр жорсткий, гостро соціальний і провокаційний. "Емоції в звуці" - це таке дивовижне дійство, де актори грають, співають, танцюють і при цьому у виставі є безумовне драматичне начало. Вистава повністю побудована на етнічних піснях з різних куточків Землі: з країн Скандинавії та Балкан, з Вірменії, Грузії, Іспанії, навіть України", - додав продюсер.

Минулого року польський театр "Крик", теж приїхав на запрошення "Театру на Жуках", виступав тільки на одному майданчику. Завдяки появі нових партнерів вистави "Брами" зможе побачити більша кількість глядачів. У Києві виступ відбудеться на майданчику театру "Дах". Також "Брама" проведе майстер-класи для студентів театральних ВНЗ Києва та Харкова.

Довідка "SQ". Театр "Брама" приїде в Україну за підтримки Міністерства культури Польщі, Інституту Адама Міцкевича та Польського інституту в Києві. Сприяння проекту також надає Генеральне консульство Польщі в Харкові і національний університет "Юридична академія України ім. Я.Мудрого".

Недержавний театр "Брама" з Голенева - представник альтернативного театрального руху. Минулої осені відзначив своє 15-річчя. За час своєї діяльності театр виступив майже у двох десятках країн: Аргентині, Болгарії, Великобританії, Німеччини, Грузії, Індії, Іспанії, Кубі, Латвії, Литві, Мексиці, Норвегії, Сербії, Словаччини, Перу, США, Чехії та Японії. В Україні не був жодного разу. Є учасником багатьох міжнародних фестивалів і головних театральних фестивалів Польщі, неодноразово був відзначений нагородами театральних форумів.