Художня виставка "Апостольське запричастя" відкриється сьогодні, 19 січня, у харківській галереї "АВЕК". Тут представлять роботи українського художника Олега Лазаренка з однойменної серії, присвяченій історії раннього християнства.

Як повідомили "SQ" у прес-службі міжнародного благодійного фонду "Фонд Олександра Фельдмана", автор використовує у своїй творчості оригінальну техніку мозаїчного кольоропису. "Це складний комбінований технологічний процес, що поєднує кілька етапів: нанесення сюжетного малюнка м'якими матеріалами (пастель, вугілля, графіт); виконання акрилового (темперного) живопису відповідно до контуру малюнка; виготовлення мозаїчних плям з викрасок акрилом, що представляють собою шматочки паперу, підібрані за кольором і тоном і багатошарово приклеєні один до одного під дією високої температури. Мозаїчні плями об'єднуються в композицію, відповідну до попереднього живописничого рішення. Потім слідує високотемпературне дублювання всієї мозаїчної композиції на полотно", - розповіли організатори.

У прес-службі додали, що, на думку фахівців-мистецтвознавців, унікальність "мозаїчного кольоропису" О.Лазаренка полягає в тому, що він ніби підсвідомо направляє глядача до пошуку візуальних аналогій у всесвітньо відомих музичних полотнах раннього середньовіччя, а також певною мірою нагадує техніку українських вишиванок (об'ємне шиття стібками) і сучасну комп'ютерну графіку (піксельне 3D зображення). Герої картин художника - християнські апостоли, православні святі, давньоруські князі та іконописці, старці-монахи.

Довідка "SQ". Початок відкриття виставки - о 18.00.

О.Лазаренко народився 1961 р. у Харкові. Закінчив Харківську художню школу ім. Рєпіна та Харківський художньо-промисловий інститут (зараз - Харківська державна академія дизайну і мистецтв). У 1982-1983 рр. проходив стажування у Вищій художній школі в Галла (Німеччина). У 1987 р. відкрив свою першу виставку в Лейпцигу. З 1989 р. - член спілок дизайнерів СРСР і України. Останні десять років активно співпрацює з музеєм сучасного російського мистецтва в США "Джерсі-Сіті". Картини О.Лазаренка знаходяться в музеях і приватних колекціях Венесуели, Німеччини, Канади, Куби, Росії, України, Франції, Чехії.