Фестиваль "Донецьке городище" планується організувати в рамках проведення Євро-2012 у Харкові. Про це 17 жовтня повідомив "SQ" представник ініціативної групи з проведення фестивалю, доцент Харківської державної академії культури Віктор Цицирєв. Для проведення фестивалю у 2012 р. планується вишукати близько 200 тис.грн. Цих коштів має вистачити на організацію виступів фольклорних ансамблів та установку тимчасової сцени.

В.Цицирєв зазначив, що Донецьке городище розташовується на околиці Карачівки в Жовтневому районі Харкова. Городище знамените тим, що саме сюди втік із полону князь Ігор (події описані в "Слові о полку Ігоревім"). На місці городища були проведені розкопки, які показали кілька старовинних будівель, але це місце не обгороджене, і непоінформований відвідувач може і не зрозуміти, що це пам'ятник археології. Ініціативна група пропонує організувати на місці городища майданчик для фестивалів і невелику музейну експозицію. Керівництво Жовтневого району планує також звести у цьому місці каплицю.

Довідка "SQ". Донецьке городище - багатошаровий пам'ятник археології, розташований на високому мисі правого берега р. Уди в Харківській області. У відкладеннях культурного шару зафіксовані археологічні матеріали від епохи бронзи і до давньоруського часу. Городище складається з дитинця і посаду. Найбільшу популярність пам'ятник здобув як літописне давньоруське місто Донець VIII-XIII ст. н. е., який згадується в Іпатіївському літописі під 1185 р., і куди, згідно зі "Словом о полку Ігоревім", утік з половецького полону князь Новгород-Сіверського князівства Ігор Святославич влітку 1185 р.

Пам'ятник є територією історико-культурного призначення, має статус пам'ятки національного значення.