На IV міжнародний фестиваль короткометражних фільмів "Харківський бузок", який пройде у травні 2012 р., як і на попередні, запросять представників французького і російського кінематографа. "Є вже намітки щодо гостей, і ми вже почали переговори", - повідомила 14 червня журналістам співголова фестивалю - начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Вікторія Маренич.

Вона зазначила, що за рішенням оргкомітету фестивалю та його голови, голови ХОДА Михайла Добкіна, з наступного року буде значно більше уваги приділятися українському кінематографу. "Українська гілка фестивалю буде розширена, буде наповнюватися новими роботами і новими особами", - зазначила В.Маренич. За її словами, існує низка кіноробіт, які українські кінематографісти створили за межами України, а майданчик "Харківського бузку" може стати прекрасним місцем для презентації цих робіт.

Як передав сайт ХОДА, В.Маренич повідомила, що в рамках наступного фестивалю традиційно будуть проводитися майстер-класи метрів кінематографа і "фестиваль у фестивалі" - "Музика третього напряму". На нього планується запросити п'ять - шість відомих композиторів, які пишуть музику для кіно. Також у рамках четвертого "Харківсько бузку" у вересні буде оголошено конкурс серед харківських фотохудожників "Бузок по-харківськи". "Ми чекаємо, що наші фотохудожники покажуть нам свою точку зору на об'єкти, образи, архітектурні твори міста навесні", - зазначила В.Маренич. Окрім того, 1 вересня серед молодих скульпторів буде оголошено конкурс на ескіз головного призу кінофестивалю. Кришталеві гілочки бузку переможцям більше вручатися не будуть.

В.Маренич додала, що буде продовжений проект "Харківський бузок РS". "Ми переконалися в тому, що у нас залишається величезна кількість цікавих заходів, на які просто не вистачало часу в рамках кінофестивалю", - зазначила вона. У рамках проекту в Харкові покажуть дві повнометражні кінострічки: фільм радянського режисера Михайла Кауфмана "Навесні", знятий 1929 р., і фільм "Для початківців любити" російських кінорежисерів Людмили Гладунко і Бориса Токарєва. "Вони нещодавно закінчили роботу над цим фільмом", - зазначила В.Маренич. За її словами, оргкомітет уже провів переговори з одним з харківських кінотеатрів. "Ми хочемо, щоб ця сімейна пара режисерів змогла приїхати до нас у місто і не просто презентувати свій фільм, а провести творчу зустріч з харків'янами", - додала співголова кінофестивалю.

Довідка "SQ". Перший фестиваль "Харківський бузок" пройшов 2009 р.

22 - 27 травня 2011 р. у Харкові пройшов IIІ міжнародний фестиваль короткометражного кіно "Харківський бузок". У його рамках відбулися творчі зустрічі та майстер-класи з акторами та діячами кіно, фотовиставки, концерти, спектаклі та покази фільмів-учасників конкурсу. У фестивалі, зокрема, взяли участь актори П'єр Рішар і Жан-Поль Бельмондо, Олексій Петренко, Остап Ступка, Людмила Гладунко, композитор Максим Дунаєвський.