Виставка "Спогади про літо" 13 жовтня відкрилася в харківській галереї "Смальта". В експозиції представлені роботи двох харківських художниць: живописця Тетяни Іванової і живописця-графіка Марини Онищенко-Мандрикової. Перша працює в техніці олійного живопису, друга малює аквареллю та гуашшю.

"Ці дівчата мають незвичайний талант. Вони працюють у різних стилях, але майже в одній колірній гаммі, прозорій, перламутровій. Тому разом їх роботи виглядають гармонійно, вони не сперечаються", - зазначила "SQ" організатор виставки, головний художник Харкова Світлана Дуденко.

Т.Іванова представила роботи портретного жанру. "Зараз у цьому жанрі вкрай рідко пишуть, тим більше жінки. Це дивовижні, прозорі портрети, що світяться. Хотілося, щоб така традиція портретного живопису була присутня у нашій харківській палітрі", - зазначила С.Дуденко. Втрату популярності портретного живопису вона пояснює широким використанням фотографії. "Чим відрізняється малюнок від портрету? Тим, що художник робить відбір, показуючи найкращі риси людини. Фотографія не завжди може це відобразити. Мені б хотілося, щоб цей жанр живопису відновився, хоча б у харківській школі", - зазначила С.Дуденко. Також Т.Іванова представила натюрморти.

За словами С.Дуденко, Т.Оніщенко-Мандрикова працює в рідкісній техніці гуаші, в якій зараз пишуть деякі майстри. Сама художниця повідомила, що це пейзажі останніх років, кримські та харківські мотиви.

"Для Харкова взагалі характерні талановиті саме жінки-живописці. Це унікально. Всі вони обдаровані ніжним підходом і специфічним сприйняттям. Ця виставка якраз приклад дивовижного жіночого живопису", - зазначила С.Дуденко.

Виставка працюватиме три тижні. Також С.Дуденко повідомила, що в планах у галереї - велика виставка живопису, іграшок і ляльок, присвячена Новому року і Різдву.