Харьковскому театру им.Шевченко нужен другой директор – председатель профкома театраХарківському державному академічному українському драматичному театру ім. Т.Шевченка треба підібрати доброго художнього керівника і директора, які були б зацікавлені у розвитку театру. Про це 9 листопада в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" заявив голова профспілки працівників культури театру Микола Мох. За його словами, на театр повинна звернути увагу влада. "Самі собі художнього керівника ми призначити не можемо. Потрібно, щоб держава звернула увагу на театри. Потрібно виховувати режисерів, директорів та інших менеджерів, якщо держава бореться за те, щоб у суспільстві розвивалася духовність. Ми - актори, тільки виконавці", - зазначив М.Мох.

За його словами, за ті роки, поки директором театру працює Маргарита Сакаян, театр зубожів, припинилися гастролі, давно немає художнього керівника та режисера, незаконно була знижена зарплата працівників театру.

За словами голови профспілки працівників сцени театру ім.Шевченка Юрія Головіна, Харківський державний академічний російський драматичний театр ім.Пушкіна проводить 30 вистав на місяць, а ім.Шевченка на його великій сцені - тільки 10-12. "При цьому директорі театр заробляти не може. Він міг заробляти за Андрія Жолдака, який керував театром до М.Сакаян", - зазначив Ю.Головін.

Довідка "SQ". У 2008 р. у театрі ім.Шевченка скасували підвищені посадові оклади, зменшивши їх майже удвічі. У квітні 2009 р. набули чинності два накази директора театру, згідно яких усім його працівникам знімається коефіцієнт академічності і вони переводяться на неповний робочий день з оплатою праці 0,75, 0,5 і 0,25 ставки. Співробітники театру оскаржили ці накази у суді.

У листопаді 2009 р. 70 співробітників театру подали позови до Дзержинського районного суду Харкова з вимогою повернути їм невиплачену зарплату. По одному з позовів було прийнято рішення про стягнення з театру на користь Л.Мінської боргів із зарплати в повному обсязі. М.Сакаян і Харківська облдержадміністрація подали апеляцію. 27 жовтня в Апеляційному суді Харківської області відбулося судове засідання з цієї апеляції. Наступне засідання суду відбудеться 10 листопада.