"Харківському театру ім. Т.Шевченка запропонували освоїти грант Міністерства культури, але керівництво театру за нього не бореться", - заявив 9 листопада "SQ" голова профкому працівників сцени Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т.Шевченка Юрій Головін. За його словами, грант видається на створення певної постановки з певним режисером, і пропозиції від режисерів уже є.

Як зазначив Ю.Головін, нещодавно театр відвідав театральний режисер, директор "ГогольFest" (Київ) Владислав Троїцький і запропонував свою програму створення на базі театру ім.Шевченка народного центру молодої української режисури. На створення центру даються кілька іноземних грантів, в тому числі представників української діаспори. В.Троїцький провів переговори з інвесторами з Росії. Участю у розвитку проекту зацікавилася і меценат Світлана Медведєва (дружина президента Росії Дмитра Медведєва).

"Закінчилася ця пропозиція поки що нічим, оскільки керівництво театру боїться таких масштабних проектів. Але грант ще нікому не передали, оскільки він був розроблений спеціально для нашого театру. Про те, що театр може брати участь у міжнародному проекті, повідомлено в управління культури Харківської облдержадміністрації . Тепер ми чекаємо, що вирішить влада", - зазначив Ю.Головін.

Довідка "SQ". 31 березня 1922 р. Лесь Курбас заснував у Києві театр "Березіль". Прем'єра першої вистави "Жовтень" відбулася 7 листопада. У 1926 р. "Березіль" як кращий театр УРСР перевели до Харкова, який в той період був столицею України. 16 жовтня прем'єрою вистави за п'єсою Ф.Кроммелінка "Золоте черево" розпочався перший харківський сезон. У 1935 - 1947 рр. театр називався Харківський державний український драматичний театр ім.Т.Шевченка, в 1947 р. театру було присвоєно звання академічного, в 90-х рр. трупа театру брала участь у міжнародних театральних фестивалях "Березіль-93" (Харків), "Золотий лев" (Львів), "Мистецьке березілля" (Київ).

З 2001 р. театр виїжджає на гастролі за кордон, беручи участь у міжнародних театральних фестивалях в Барселоні і Мадриді (Іспанія), Берліні і Бохумі (Німеччина), Варні (Болгарія), Відні (Австрія), Гданську (Польща), Греноблі (Франція) , Гронінгені (Нідерланди), Кишиневі (Молдова), Любляні (Словенія), Москві і Санкт-Петербурзі (Росія), Сараєво (Боснія і Герцоговина), Сібіу (Румунія), Скоп'є (Македонія).

У 2002 - 2006 рр. генеральним директором і художнім керівником театру був Андрій Жолдак. Він поставив у театрі вистави "Гамлет. Сни" за мотивами трагедії В.Шекспіра "Гамлет" (2001 р.), "Місяць кохання" за мотивами п'єси І.Тургенєва "Місяць в селі" (2002 р.), "Один день Івана Денисовича" за мотивами однойменної повісті О.Солженіцина, "Гольдоні. Венеція" за К.Гольдоні.

У 2003 р. театр став переможцем фестивалю "Бієнале театру Еужена Іонеску-2003" (Кишинів, Молдова). У 2008 р. трупа театру отримала премію Миколи Коляди на міжнародному фестивалі сучасної драматургії "Коляда - Plays" (м. Єкатеринбург, Росія).

У трупі театру - близько 50 акторів.