Мусульманські фільми вперше покажуть на третьому міжнародному фестивалі короткометражного кіно "Харківський бузок". Ці фільми надані конкурсантами з Татарстану. Про це 5 квітня повідомила журналістам начальник управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації Вікторія Маренич. За її словами, зараз на фестивальний конкурс надійшло 111 робіт більш ніж 100 режисерів (у 2010 р. - 75) з 6-ти країн: Азербайджану, Білорусі, Грузії, Росії, Україні та Франції. Грузинські фільми будуть брати участь у конкурсі вперше. Всього очікується понад 120 короткометражних стрічок.

Як повідомив член журі кінофестивалю, кінокритик Володимир Миславський, визначення переможців буде жорстким, а основні критерії при відборі - талант і оригінальність учасника. Окрім нагород у вигляді кришталевих гілок бузку переможцям будуть вручатися грошові премії. Призи глядацьких симпатій і журналістських симпатій складуть по 500 дол. кожен, володар Гран-прі отримає 5 тис. дол., інші переможці в усіх номінаціях ("Документальний фільм", "Ігровий фільм", "Анімаційний фільм", "Кращий сценарій", "Краща операторська робота" і "Краща режисерська робота") - по 1 тис. дол.

В.Маренич додала, що цього року харківському кінематографу виповнюється 115 років. До цієї дати в рамках фестивалю відбудеться презентація книги В.Миславського "Кінематографічна історія Харкова. 1896-2010 рр. Імена. Фільми. Події". "Це чудовий подарунок для гостей фестивалю. Сам обсяг цієї книги - 412 сторінок - говорить про те, що В.Миславським була пророблена величезна робота", - зазначила В.Маренич.

Довідка "SQ". IIІ Міжнародний фестиваль короткометражного кіно "Харківський бузок" пройде в Харкові 22 - 27 травня. У фестивалі візьмуть участь відомі французькі та російські знаменитості, пов'язані з кіно: актори Мілен Демонжо, П'єр Рішар, композитор Максим Дунаєвський, у складі журі - кінорежисери Алла Сурікова та Володимир Фокін, композитор Володимир Дашкевич. Також третій "Харківський бузок" відвідає французький дизайнер П'єр Карден, який привезе свій театр. У рамках "Харківського бузку" пройде фестиваль "Музика третього напряму", на якому будуть виконуватися твори, написані до кінофільмів.