ХІІІ Міжнародний фестиваль "С.Рахманінов і українська культура" відбудеться в Харківській обласній філармонії. 8, 9 і 10 квітня відбудуться концерти, на яких пролунають великі твори Петра Чайковського, Сергія Прокоф'єва, Альфреда Шнітке і вокальні мініатюри Модеста Мусоргського, Джоаккіно Россіні, Джузеппе Верді, Миколи Лисенка та Сергія Рахманінова. Як повідомили "SQ" у філармонії, цього року організатори вирішили розширити програму фестивалю переважно російською академічною музикою, а творчість С.Рахманінова буде представлена частково.

Серед учасників фестивалю - лауреат міжнародних конкурсів Олексій Набіулін з Москви (Росія), соліст Національної опери України Євген Орлов і заслужений артист України Рашит Нігматулін. Також на сцені філармонії вперше виступить оркестр Бєлгородської державної філармонії.

Крім того, 7 - 9 квітня в рамках фестивалю пройде VIII міжнародний науково-теоретичний симпозіум "С.Рахманінов: на зламі століть" (у конференц-залі Академії правових наук України (вул. Пушкінська, 70). На форумі будуть працювати дві секції: конференція музикознавців "Жінки художнього світу", присвячена ювілею сучасного російського композитора Софії Губайдулліної, і конференція культурологів "Проблеми та перспективи розвитку культури в незалежній Україні (до 20-річчя незалежності)".

Довідка "SQ". Міжнародний фестиваль "С. Рахманінов і українська культура" заснований в 1998 р. За оригінальність концепції, високий професіоналізм та значний внесок у розвиток процесу інтеграції музичної культури України в світовий музичний простір фестиваль 2004 р. прийнятий до Всесвітнього рахманіновське суспільство в Лондоні. Директор і художній керівник фестивалю - член Всесвітнього рахманиновского суспільства, заслужений діяч мистецтв України Лариса Трубнікова.