Шостий міжнародний конкурс вокалістів ім. Івана Алчевського "Алчевський-дебют" відкриється сьогодні, 4 квітня, в органному залі Харківської обласної філармонії. У цей день свою професійну майстерність представлять члени журі та лауреати попередніх конкурсів. Як повідомили "SQ" у філармонії, в їх виконанні пролунають шедеври вокальної музики в супроводі гри органіста філармонії Станіслава Калініна.

У наступні дні пройдуть конкурсні прослуховування учасників: студентів, аспірантів вищих спеціальних музичних закладів, солістів музичних театрів і концертних організацій, яким не більше 30-ти років. До складу журі конкурсу увійшли майстри музичного мистецтва України та зарубіжжя, серед них - народний артист Естонії Маті Пальм і соліст опери Сербського народного театру в м. Ново-Сад Браніслав ятичів.

Урочисте закриття конкурсу відбудеться 7 квітня в концертному залі філармонії. На закритті виступлять переможці конкурсу.

Довідка "SQ". Конкурс "Алчевський дебют" проходить раз на два роки в рамках міжнародного фестивалю "С.Рахманінов і українська культура". Засновником конкурсу є "Благодійний фонд на честь сім'ї Алчевських".

Іван Алчевський (1876 - 1917 рр.) - артист опери, камерний співак. У 1901 р. після закінчення Харківського університету переїхав до Санкт-Петербурга і став солістом Маріїнського оперного театру. З успіхом виступав на сценах оперних театрів Брюсселя (Бельгія), Лондон (Великобританія), Нью-Йорка (США), Парижа (Франція). У 1910 р. став солістом Великого театру в Москві.