Виставка виробів з паперу "Паперові візерунки" відкрилася 2 березня в Харківському обласному центрі культури і мистецтва. Як повідомила "SQ" його директор Тетяна Іщенко, в експозиції представлені роботи більше 20-ти майстрів з Харкова й області, виконані в різних техніках: витинанки, силуети, орігамі, квіллінг та паперова іграшка.

На виставці можна побачити об'ємні роботи, наприклад паперовий чайний сервіз, фігурки тварин, а також плоскі, як картини. Вироби створили дорослі майстри і їхні юні учні.

У рамках відкриття виставки відбувся майстер-клас з орігамі. Т.Іщенко зазначила, що якщо будуть охочі, то для них галерея ще організовує майстер-класи з виготовлення виробів з паперу. Експозицію можна подивитися до 23 березня.

На виставці свої роботи представили Дар'я Дзюба, Наталя Горошко, Валентина Зеленська, Ганна Ковжога, Тетяна і Ганна Коношко, Ганна Мигаль, Катерина Нікуліна, Людмила Романова, Тетяна Солоха, Ірина Шегда, Ірина Кузьменко, Лариса Лисицька, Людмила Божко, Тетяна Мар'їна, Дар'я Морозова, Тетяна Романова, Тетяна Коваль, Поліна Купіна, Юлія Ходєєва і Людмила Лисунова.

Довідка "SQ". Витинанки - візерунки і малюнки, вирізані з паперу. Прообразом сучасних витинанок були скіфські шкіряні прорізні попони, якими воїни прикрашали коней. На попонах вирізали ("витиналі") казкових звірів (грифонів, птахів) і візерунки з квітів і листя. Протягом століть у багатьох народів для прикраси одягу і предметів побуту застосовували техніку ажурної орнаментації різних матеріалів. З виникненням папери в Китаї з'явилася паперова витинанка. В Україні витинанка з'явилася в XVI ст.

Ще один різновид паперових прикрас - силуети - виникла у Франції в сер. XVIII ст. і звідти поширилася по Європі. Їх вирізали з червоного паперу маленькими ножицями. Цим мистецтвом займалися багато відомих художників, письменники, скульптори (Альбрехт Дюрер, Пітер П.Рубенс, Микола Гоголь, Ілля Рєпін).

Квіллінг - мистецтво виготовлення плоских або об'ємних композицій зі скручених у спіральки довгих та вузьких смужок паперу.

Орігамі (з японської - "складений папір") - стародавнє мистецтво складання фігурок з паперу. Мистецтво орігамі своїм корінням йде в давній Китай, де і був винайдений папір, а пізніше розвивалося в Японії. Спочатку орігамі використовувалося в релігійних обрядах. Довгий час цей вид мистецтва був доступний лише представникам вищих станів, де ознакою хорошого тону було володіння технікою складання з паперу. Тільки після Другої світової війни орігамі вийшло за межі Сходу і потрапило до Америки і Європи, де відразу знайшло своїх шанувальників, і зараз орігамі стало міжнародним мистецтвом. Класичне орігамі складається з квадратного аркушу паперу.