Сегодня Харьков примет свой первый матч Евро-2012

Сьогодні, 9 червня, на стадіоні "Металіст" пройде перший у Харкові, він же і перший в Україні, матч Євро: о 19.00 на поле вийдуть команди з групи В - Нідерландів і Данії. Головний арбітр зустрічі - Дамір Скоміна (Словаччина). Склади команд поки невідомі.

До сьогодні ці дві збірні зустрічалися 30 разів. Голландці перемогли у 12 матчах, 10 раз вони зіграли внічию й у 8 випадках поступилися. На чемпіонатах Європи команди провели чотири матчі: два рази перемогли голландці, один раз перемогу святкували данці, один раз поєдинок завершився внічию. Востаннє Данія перемогла Голландію 4 жовтня 1967 р. у Копенгагені в кваліфікації чемпіонату Європи з рахунком 3:2. З тих пір суперники провели вісім матчів, у яких було зареєстровано п'ять нічиїх і три перемоги голландців. Остання зустріч на полі Данії та Голландії - груповий матч чемпіонату світу 2010 р. Тоді голландці перемогли з рахунком 2:0.

З 10.00 у Харкові почне працювати фан-зона на пл.Свободи. Тема дня - День Голландії. Програму заходів формує Асоціація футболу Королівства Нідерланди. Увечері в фан-зоні вестимуться трансляції сьогоднішніх матчів чемпіонату (Нідерланди-Данія і Німеччина-Португалія). О 23.40 розпочнеться виступ діджея.

Нагадаємо, що в день матчу в Харкові зміниться рух транспорту. Навколо стадіону "Металіст" створять транспортний периметр, обмежений пр. Гагаріна - пл. Руднєва - пр. Московським - вул. Польовою - пров. Золотим - пр. Гагаріна. З 6.00 ранку до 2.00 ночі проїзд на територію периметра буде обмежений, за 4 години до проведення матчу рух транспортних засобів у межах периметра забороняється.

Метро сьогодні працюватиме цілодобово. Однак станції "Спортивна" і "Метробудівників ім.Ващенка" закриті для висадки та посадки пасажирів (поїзди на цих станціях не зупиняються).

Крім того, вдень частково перекриють центр міста через проведення голландськими уболівальниками ходи від площі Свободи до стадіону. Хода розпочнеться за 3 години до матчу - о 16:00 - і пройде по маршруту: вул. Іванова - вул. Пушкінська - вул. Короленка - пл. Конституції - пр. Московський (від пл. Конституції, 12 до Харківського моста) - Червоношкільна набережна - вул. Шота Руставелі - пл. Руднєва - пр. Гагаріна - вул. Плеханівська - вул. Кірова - вул. Тарасівська.

Телетрансляцію матчу будуть вести канали "Перший національний" та "Футбол".

Довідка "SQ". Чемпіонат Європи з футболу, який приймуть Польща й Україна, був відкритий вчора, 8 червня, у Варшаві (Польща). Він триватиме до 1 липня. Харків прийме три матчі групового етапу, в усіх поєдинках зіграє збірна Нідерландів: 9 червня - зі збірною Данії (початок о 19.00), 13 червня (21.45) - Німеччини і 17 червня (21.45) - Португалії. Всі матчі пройдуть на стадіоні "Металіст".

Збірні Нідерландів і Данії прилетіли до Харкова вчора. Футболісти з Голландії зупинилися в "Superior Golf&SpaResort", а збірна Данії - на базі у сел.Високий. Увечері команди провели відкриті тренування на "Металісті".

Вчора-позавчора до міста почали прибувати й уболівальники. Спеціально для голландських уболівальників на Журавлівці був відкритий кемпінг. Учора в табір уже приїхало кілька тисяч гостей з Нідерландів. За інформацією Харківського прикордонзагону, сьогодні очікується прибуття основної маси вболівальників: аеропорт чекає 56 літаків.

Усього за час Євро Харків мають намір відвідати близько 10 тисяч голландських фанатів.