ДП "Завод ім.Малишева" (Харків) отримало 30 млн.грн. на виробництво танків "Оплот". Про це 30 грудня повідомили "SQ" на заводі. "У заводу є контракт на виробництво десяти танків "Оплот" для Міноборони. На початку в 2009 р., коли контракт був підписаний, він був профінансований на 40 млн.грн., що становить близько 13% його загальної вартості. Зараз надходять чергові 30 млн.грн.", - відзначили на підприємстві.

За інформацією заводу, щоб танки були готові до серпня 2011 р., потрібно було в листопаді профінансувати весь недоплаченої залишок - близько 250 млн.грн. - або хоча б половину цих коштів. "Нам потрібне фінансування, щоб почали роботу підприємства, які поставляють комплектацію для бронетехніки. На ті кошти, які надійшли, була замовлена частина необхідної для танків броні, але комплектатори грошей не отримали. Адже йдеться, наприклад, про прицільні комплекси та інші дорогі компоненти. В інших заводів фінансовий стан не краще, ніж у заводу ім.Малишева - то ж ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" не зможе поставити свої системи управління в борг. Підприємствам просто немає економічної доцільності давати щось нам у борг" , - відзначили на заводі ім.Малишева.

Довідка "SQ". "Оплот" прийнято на озброєння в 2009 р. Тоді ж із заводом ім.Малишева був укладений контракт на закупівлю десяти танків. Планувалося, що контракт буде виконаний у 2011 р., до Дня незалежності України.

Танк "Оплот" розроблений Харківським конструкторським бюро машинобудування ім.Морозова. Заводське випробування танка відбулося в кінці 2008 р. Усі базові складові, агрегати, прилади та елементи озброєння танка є винаходом та кінцевим продуктом вітчизняних виробників. Вага танка - 48 т, екіпаж - 3 особи, аксимальна швидкість руху - 70 км/год.