АК "Харківобленерго" в 2011 р. сплатила 223 млн.грн. податків (у 2010 р. - 170 млн.грн.). Про це повідомив "SQ" голова правління компанії Сергій Кирик. За його словами, збільшення обсягу сплати податків пов'язане з тим, що компанія збільшила обсяги поставок електроенергії. Очікується, що в 2012 р. обсяг сплати податків залишиться на рівні 2011 р.

Голова правління компанії зазначив, що будучи великим платником податків, "Харківобленерго" зацікавлене, щоб податківці обслуговували підприємство за найкращими стандартами. "З переходом на обслуговування з Харківської спецподаткової в Центральний офіс в Києві мінімізується кількість рівнів влади, задіяних у наданні адміністративних послуг, що прискорить процес прийняття рішень. Ми позитивно ставимося і до ініціативи податкової служби щодо скорочення кількості і часу перевірок за рахунок впровадження електронного кабінету платника та надання послуг з оцінки податкових ризиків", - зазначив С.Кирик.

Він також заявив, що зараз компанія відчуває значні труднощі зі сплатою навіть обов'язкових платежів до бюджетів через те, що великий споживач електроенергії - КП "Харьковводоканал" - вже півтора року з нараховуються в місяць близько 28 млн.грн. оплачує близько 2,5 млн.грн.

"Проблема в тому, що законодавство вимагає відключення боржників, але забороняє відключати стратегічно важливі об'єкти, яким і є міський водоканал. В даному випадку, така форма співпраці з податковою службою, як відстрочка сплати податків, не підходить. Адже невідомо, коли водоканал почне платити і чи будуть гроші для погашення заборгованості ", - зазначив С.Кірік.

Довідка "SQ". "Харківобленерго" є членом оптового енергоринку України і працює на основі ліцензії на підприємницьку діяльність Нацкомісії регулювання електроенергетики. На балансі "Харківобленерго" 41 тис. км електромереж, 6,6 тис.км кабельних мереж, а також 170 силових трансформаторів 110-154 кВ, 332 силових трансформатора 35 кВ та 12 тис. 846 силових трансформаторів 6-10 кВ. Електрообладнання компанії в середньому має 58% зношеності.