ДП "Завод "Електроважмаш" (Харків) планує поставити в Ефіопію 16 гідрогенераторів. Про це 30 березня повідомили "SQ" на заводі. Проекти договорів на виробництво електрогенераторів підготовлені і відправлені замовнику. Підписання контрактів намічено на 15 квітня в Харкові. Зробити всі 16 генераторів планують за п'ять років.

Як відзначили на заводі, за рахунок діючих і нових замовлень підприємство планує значно збільшити обсяг виробництва. У 2011 р. завод виробив продукції на 1 млрд. 80 млн.грн., в 2012 р. планує виробити продукції на 2 млрд.грн.

Довідка "SQ". Контракт на поставку 16 гідротурбін в Ефіопію планує підписати ВАТ "Турбоатом" (Харків). В Ефіопії спроектована і будується ГЕС "Ренесанс" потужністю 6 тис. МВт на річці Блакитний Ніл. Вона буде оснащена радіально-осьовими гідроагрегатами, гравітаційної бетонної греблею заввишки 145 м і довжиною 1800 м. У перспективі, на Блакитному Нілі може бути побудовано ще 4 ГЕС загальною потужністю 6900-7700 МВт. Ефіопія має значний гідроенергетичний потенціал (за оцінками - близько 40 ГВт), що обумовлено наявністю на її території Ефіопського нагір'я і стікають з нього великих річок, з яких виділяються річки Блакитний Ніл і Омо.

"Електроважмаш" - один з найбільших в Україні виробників енергетичного устаткування, випускає гідро-і турбогенератори, електродвигуни потужністю від 160 Вт до 12,5 МВт, електричні машини для прокатних станів.