Національний банк вирішив ліквідувати банк "Столиця" (Київ). Про це йдеться в повідомленні НБУ. НБУ з 31 січня 2012 р. відкликав банківську ліцензію та ініціював процедуру ліквідації установи. Ліквідатором банку призначений службовець НБУ - начальник відділу управління інспектування банків 1 та 2 груп департаменту інспектування банків генерального департаменту банківського нагляду Євген Куно. (Http://www.bank.gov.ua)

Довідка "SQ". Тимчасова адміністрація в банку "Столиця" працювала з 31 січня до 30 квітня 2011 р. Потім НБУ неодноразово продовжував термін тимчасової адміністрації в банку. Зараз у стадії ліквідації в Україні перебувають 22 банки, тимчасова адміністрація НБУ працює в одному банку - "Інпромбанк" (Харків).

Чистий прибуток Державного ощадного банку України (Ощадбанк, Київ) у 2011 р. склав 530,991 млн. грн., що на 15,3% більше, ніж у 2010-му (460,601 млн. грн.). Згідно офіційної звітності кредитно-фінансової установи, його чистий відсотковий прибуток зріс у 2011 р. порівняно з 2010-м на 8,5% до 4,522 млрд.грн., а чистий комісійний прибуток - на 3,6% до 936,445 млн.грн. Чистий прибуток банку в IV кварталі 2011 р. склав 146,054 млн.грн., що у п'ять разів більше, ніж у жовтні-грудні 2010-го (29,298 млн.грн.). Сукупні активи банку виросли на 25,3% до 73,968 млрд. грн., у тому числі кредити і заборгованість клієнтів - на 31,4% до 58,838 млрд.грн. (Http://maanimo.com)

Довідка "SQ". Ощадбанк заснований 1991 р. Всі його акції належать державі. Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2011 р. за розміром загальних активів (75,349 млрд. грн.) банк посідав друге місце серед 175 діючих у країні.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розглядає можливість розділення ризиків кредитування сільського господарства в Україні з ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" і ТОВ "Райффайзен Лізинг Аваль". Кредитування банками може скласти до 20 млн. доларів і надаватиметься українським фермерам та сільськогосподарським підприємствам для фінансування постачання сільськогосподарської техніки "John Deere" в Україну. Про це повідомляє прес-служба ЄБРР. Загальна сума кредитування повинна скласти 50 млн. доларів. (Http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". "Райффайзен Банк Аваль" - дочірня компанія банку "Raiffeisen International" (Австрія) в Україні. Разом із дочірньою лізинговою компанією "Райффайзен Лізинг Аваль" є одним з провідних постачальників фінансових і лізингових послуг в Україні. "Deere&Company" - один з найбільших виробників сільськогосподарського обладнання у світі з продажами в 32 млрд. дол., присутній у 30 країнах.

Асоціація українських банків (АУБ) і Державна служба охорони (ДСО) при Міністерстві внутрішніх справ мають намір домовитися про зниження цін на охоронні послуги банків. Про це повідомляє прес-служба АУБ. У повідомленні говориться, що президент асоціації Олександр Сугоняко провів робочу зустріч з начальником департаменту ДСО при МВС, генерал-майором міліції Анатолієм Назаренком. У ході даної зустрічі президент асоціації проінформував керівника ДСО про економічний стан банківської галузі, наслідки кризи 2008 року, збиткову діяльність частини банків, об'єктивну необхідність оптимізувати їх витрати. "Сторони висловилися за формування спільної робочої групи з представників ДСО, АУБ та банків для опрацювання цін на послуги ДСО", - сказано в повідомленні. Асоціація підкреслює, що сторони домовилися про проведення найближчим часом робочої наради за участю керівників АУБ, Держслужби охорони і банків з метою визначення базових принципів співпраці, за якими надалі буде працювати спільна робоча група з цінової політики. (Http://www.banki.ua)

Довідка "SQ". АУБ закликає Національний банк України не допустити монополізації ринку охорони банків.

В Одесі через морози перестали працювати деякі банкомати. Зокрема, на Добровольського, 71 ("Південний") і 73 ("Приватбанк"). На останньому вивішено оголошення, що "банкомат не працює: замерз". Як з'ясувалося, другий апарат - на Добровольського, 71, не працював не через мороз, а з технічних причин. Наразі там вже можна зняти гроші. У банках пояснюють, що мінімальний температурний режим для нормальної роботи апаратів складає +5-7 градусів. Для забезпечення роботи при менших температурах утеплюють і обігрівають фасадні банкомати. "Однак повністю виключити факти відмов у роботі при температурі нижче -10 не представляється можливим", - зазначив начальник управління платіжних карток банку "Південний" Олександр Стельмах. (Http://od.vgorode.ua)