Завод з переробки твердих побутових відходів (ТПВ) буде побудований у Харкові найближчим часом. Про це заявив радник харківського міського голови, депутат міськради Фазіль Аббасов, повідомив сайт міськради.

"У Харкові з'явиться завод, на якому будуть використовуватися передові технології поводження з відходами. Усього нам необхідно мінімум два таких заводи продуктивністю 100 тис. тонн кожен. Ми могли б їх розмістити в економічно вигідних місцях, де вивезення сміття буде для населення дешевшим, а тариф - нижчими", - відзначив Ф.Аббасов. За його словами, вже опрацьовані практично всі техніко-економічні обгрунтування, технічні умови і завдання на будівництво подібних заводів у Харкові.

Зокрема, за словами радника мера, зараз ведуться переговори з заводом ВАТ "Станкоагрегат" про формування технічних умов поставки обладнання для переробки ТПВ у Харкові. "Про ціни, умови поставки можна буде говорити після того, як вирішиться питання розміщення заводів, устаткування, підключення інженерних мереж", - додав Ф.Аббасов.

Довідка "SQ". Як заявив 22 червня Ф.Аббасов, переговори із зарубіжними інвесторами про утилізацію та переробки ТПВ ведуться вже не один рік. "Для будівництва подібного заводу необхідна сума від 100 млн. євро і вище. Ми досить часто чуємо гучні заяви від інвесторів, але я поки не пам'ятаю, щоб потім від цих компаній йшло реальне фінансування проектів", - відзначив Ф.Аббасов.

Також радник мера з економічних питань розповів, що в Європі вже працюють великі заводи з переробки ТПВ шляхом піролізу. У результаті хімічних технологій утворюється метан (так званий сміттєвий газ), який можна використовувати і для вироблення електроенергії, і для підтримки необхідної температури в теплоцентралях.

Офіційно в Харківській обл. діють 94 звалища і полігони твердих побутових відходів загальною потужністю 5 млн. 28 тис. т. Також, за інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській обл., за станом на 30 червня 2010 р. в області виявлено 4 тис. 388 несанкціонованих звалищ загальним обсягом понад 56 тис.кв.м.

Майже 1,5 млн. куб. м твердих побутових відходів з міста Харкова було поховано в 2009 р. на Дергачівському полігоні. Перша черга нового Дергачівського полігону ТПВ (Дергачівський р-н Харківської обл.) Введена в експлуатацію 25 листопада 2005 р. Загальна потужність полігону - 5900 тис.куб.м, у т.ч. потужність першої черги - 1800 тис.куб.м. У січні 2009 р. було розпочато будівництво другої черги полігону.