ПАТ "Харківський тракторний завод ім.С.Орджонікідзе" (ХТЗ) сьогодні відзначає 80-річчя. На честь цієї дати на будівлі заводу відкрили пам'ятну дошку колишньому директору підприємства, почесному громадянину Харкова Валентину Біблику. Про це повідомив сайт міськради.

За словами співробітників, які працювали з В.Бібликом, під час його керівництва інфраструктура Орджонікідзевського району досягла свого розквіту. "Після розвалу Радянського Союзу найважче жилося пролетарським районам. Вони постраждали після зупинки заводів-гігантів. Валентин Васильович дуже переживав за це. Пізніше, 2008 р., вийшла його книга, в якій він розповів усю історію заводу з початку 30-х років . У цій книзі він не забув нікого із співробітників заводу, не пропустив нічиїх досягнень. І ми не повинні забувати того, що ця чудова людина зробила для заводу, для району, для всього міста", - зазначив депутат Харківської облради, екс-мер Харкова Михайло Пилипчук.

Ректор Національного технічного університету "ХПІ" Леонід Товажнянський, кажучи на міжнародному економічному форумі "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" про ювілей ХТЗ, зазначив, що завод має добрі перспективи: на підприємстві створюють трактори нового покоління, модернізують виробництво. "Трактори оснащені сучасною електронікою, і можна сказати, що вони знаходяться на рівні тракторів "JOHN DEERE". Використання досягнень науки дозволило заводу вийти на міжнародний рівень. Шкода, що не завжди бізнес розуміє необхідність впровадження інновацій у виробництво", - зазначив Л.Товажнянський.

Довідка "SQ". ХТЗ виробляє сільгосптрактори, а також дорожньо-будівельну та спецтехніку (на базі тракторів). Окрім того, завод випускає гусеничні тягачі, гарячештамповані заготовки і технологічне оснащення, лиття, товари народного споживання, запасні частини.

У 2010 р. завод планував випустити 800 одиниць техніки, за півроку 2010 р. він зробив 365 тракторів (за весь 2009 р. - 350 тракторів). У 2010 р. ХТЗ планував реалізувати 1 тис. 575 машин на 636 млн.грн. На заводі працює близько 3 тис. осіб.

Біблик Валентин Васильович прийшов працювати на завод 1947 р. Був директором ХТЗ з 1969 до 1996 р. За його безпосередньої участі запустили випуск тракторів Т-150 (тоді вперше у вітчизняному тракторобудуванні на одному заводі було організоване масове виробництво гусеничних і колісних тракторів високого ступеня уніфікації ). Нагороджений двома орденами Леніна, орденом Жовтневої Революції, двома орденами Трудового Червоного Прапора, орденом "За заслуги" 3-го ступеня. Лауреат Державної премії СРСР. Кандидат технічних наук. Заслужений машинобудівник України. Почесний громадянин Харкова.