Производители и Харьковская облгосадминистрация подписали меморандум о неповышении цен на хлебХарьковская облдержадміністрація та підприємства-виробники хлібної продукції регіону 30 серпня підписали меморандум про непідвищення цін на соціальні сорти хліба. Дія меморандуму триватиме до наступного врожаю - до серпня 2012 р. Меморандум підписали голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та керівники низки підприємств-виробників хліба, серед яких - хлібозаводи "Салтівський", "Кулиничі", виробник борошна - "Новопокровський" комбінат хлібопродуктів.


Як заявив після підписання меморандуму директор ТОВ "Кулиничівський хлібокомбінат" Володимир Мисик, аналогічний меморандум був підписаний і в минулому році. Комбінат готовий не підвищувати ціни на соціальні сорти хліба. За його словами, такий хліб складає 70-75% всієї продукції комбінату, а хлібозавод комбінату в Чугуєві випускає тільки соціальні сорти хліба. В.Мисик також зазначив, що в рамках регіонального контракту в регіоні заготовлено достатню кількість продовольчого зерна для виконання умов меморандуму.
 

Довідка "SQ". Меморандум підписаний ХОДА, Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області, Харківським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України, Харківським обласним управлінням у справах захисту прав споживачів, виробниками борошна, хліба і хлібобулочних виробів та супермаркетами продовольчого профілю. Документ покликаний запобігти необгрунтованому підвищенн оптово-відпускних і роздрібних цін та торговельних надбавок на борошно, хліб і хлібобулочні вироби та найбільш соціально значущі продукти харчування.

Згідно з меморандумом, ХОДА зобов'язується сприяти формуванню державного та регіонального запасів продовольчого зерна на 2011/2012 рр.., а також контролювати ціни на хліб і хлібобулочні вироби, запобігати проявам антиконкурентних дій із боку органів влади.

Інспекція з контролю за цінами буде рекомендувати учасникам ринку, як формувати ціни на борошно, хліб і хлібобулочні вироби, а також зменшити кількість перевірок.

Виробники борошна, хліба і хлібобулочних виробів зобов'язуються закупити необхідну кількість зерна для виробництва хліба на рік, безперебійно забезпечувати споживачів області борошном, хлібом
і хлібобулочними виробами, не допускати необгрунтованого підвищення цін на них, не допускати підвищення цін і скорочення обсягів виробництва хліба та хлібобулочних виробів, вироблених із зерна Аграрного фонду та Держрезерву.

Мережі супермаркетів продовольчого профілю зобов'язуються не перевищувати граничні розміри, а при можливості встановлювати мінімальні розміри торгових надбавок до оптової ціни виробника.
Передбачено, що торговельні надбавки на хліб вагою більше 500 г з пшеничного борошна вищого, першого і другого сортів та їх суміші, а також житнього борошна та суміші борошна пшеничного та житнього простої рецептури (борошно, дріжджі, сіль, вода) без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів не перевищують 10%, на інші сорти хліба з пшеничного борошна вищого, першого і другого сортів та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного та житнього - 15%.

Від виробників борошна меморандум підписали керівники ДП "Новопокровський комбінат
хлібопродуктів", ТОВ "Хлібокомбінат "Кулиничівський", ПАТ "Хлібозавод" Салтівський", ТОВ "Хлібозавод" Ново-Баварський", ВАТ "Богодухівський хлібозавод", ВАТ "Люботинський хлібозавод", ТОВ "Торговий дім "Дінас", ТОВ "Балаклійське ХПП", ІП "Аркадія", а також КПФ "РОМА".

Від мереж супермаркетів і магазинів меморандум підписали мережі супермаркетів "Велика Кишеня", "Дигма", ТОВ "ТП "Нова торгова мережа", "Клас", "Рост", "Таргет", "Восторг", "АТБ", "Сільпо" , ТОВ "Фора", а також мережа
магазинів ТОВ "Посад".

У лютому поточного року вже був підписаний меморандум взаєморозуміння між виробниками хліба і Харківською облдержадміністрацією. Мета підписання меморандуму - зберегти в 2011 р. стабільну цінову ситуацію на ринку хліба та хлібобулочних виробів в Харківській області. Документ підписали 8 хлібопекарських підприємств області та 8 мереж супермаркетів, що продають хліб.