Областная власть и производители молока подписали меморандум о неповышении ценСьогодні, 22 березня, голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, а також керівники деяких сільгосппідприємств, які виробляють молоко, молокопереробних заводів і роздрібних торговельних мереж підписали меморандум про взаєморозуміння. У заході також взяли участь представники контролюючих органів.

Як зазначив заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук, який курирує аграрний сектор, зараз в області налічується 99,8 тис. корів, у тому числі у населення - 59 тис.голів. При цьому населення почало скорочувати поголів'я тварин, що утримуються в особистих господарствах. Мабуть, це відбувається через зниження закупівельних цін на молоко у населення.

За словами М.Добкіна, одне із завдань, для вирішення якого був розроблений і підписаний меморандум, - не допустити скорочення поголів'я корів в особистих господарствах, а також стабілізувати закупівельні ціни. Крім того, влада буде працювати над тим, щоб скоротити кількість посередників у сфері закупівлі молока, а також підвищити якість молочних продуктів. Влада зобов'язується допомагати переробникам молока вирішувати їхні проблеми - зокрема, що стосуються оформлення землі, розширення мережі. Наприклад, компанія "Вімм-Білль-Данн" розвиває мережу приймальних пунктів молока, але молоковози з інших областей намагаються скуповувати у населення молоко прямо біля цих приймальних пунктів. "Ця проблема буде вирішена", - зазначив М.Добкін.

За словами заступника голови ХОДА Юрія Сапронова, торговельна надбавка на шляху товару від заводу до покупця не повинна перевищувати 15%. При цьому неважливо, скільки на цьому шляху було посередників.

Довідка "SQ". Згідно з вимогами меморандуму, виробники молока будуть забезпечувати виробництво високоякісного молока та молочної сировини і реалізовувати на взаємовигідних умовах вироблене молоко і молочну сировину молокопереробним підприємствам області. Молокопереробні підприємства зобов'язуються стабілізувати закупівельні ціни на молоко на економічно обгрунтованому рівні і не допускати підвищення цін і скорочення обсягів виробництва молочних продуктів. Керівники мереж супермаркетів, які відвідує велика частина населення, зобов'язуються не перевищувати граничні розміри торговельних надбавок до оптової ціни виробника. ХОДА забезпечить реалізацію державної політики в сфері розвитку молочної галузі агропромислового комплексу.

Середня закупівельна ціна на молоко у населення в Харківській області складає 2,4 грн. за літр. Закупівельна ціна на молоко у великих його виробників (сільгосппідприємств) становить 3,5 грн.