В останній день подачі заяви (25 січня - "SQ") про застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності документи надали майже 8 тис. платників єдиного податку - фізичних осіб. Про це повідомили "SQ" в управлінні оподаткування фізичних осіб ДПА у Харківській області.

Як зазначають податківці, в кожній державній податковій інспекції регіону були створені необхідні умови для перереєстрації підприємців: продовжили робочий день інспекцій, прийом документів проходив і в вихідні дні, велася активна роз'яснювальна робота. Усього за підсумками перереєстрації підприємців спрощену модель оподаткування обрали 83,5 тис. осіб, що на 2,5 тис. більше, ніж торік.

За даними податківців, більше половини підприємців (майже 54%, або 44,8 тис. осіб) при реєстрації за новими правилами вибрали другу категорію, що передбачає ведення малого бізнесу з обсягом прибутку до 1 млн. грн. на рік і дозволяє наймати до 10 працівників. Перша група налічує 17 тис. спрощенців. Ці підприємці будуть займатися роздрібним продажем товарів на ринках і побутовим обслуговуванням населення і заробляти на цьому до 150 тис. грн. щорічно. До третьої групи зарахують понад 21 тис. підприємців, які будуть мати обсяг прибутку не більше 3 млн. грн. та надавати до 20 робочих місць.

Як повідомили в обласній податковій адміністрації, на загальній системі оподаткування здійснювати свою діяльність будуть 95 тис. фізичних осіб - підприємців.

Довідка "SQ". Верховна Рада 4 листопада 2011 р. прийняла закон (№ 4014-17), яким вноситься низка змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо спрощеної системи оподаткування. Законом, зокрема, відмінений п.п. 139.1.12 Податкового кодексу, що містить заборону на включення до витрат платника податку на прибуток вартості товарів, робіт і послуг, отриманих від єдиноплатників, збільшена межа валової виручки з 500 тис.грн. до 3 млн.грн., за якою можна працювати на єдиному податку, єдиноплатникам наданий вибір, реєструватися їм платниками ПДВ чи ні.

Заяви на отримання свідоцтва про роботу на єдиному податку потрібно подати до податкової служби з 1 до 25 січня 2012 р. Ті, хто не встиг подати відповідні документи на реєстрацію, зможуть перейти на спрощену схему в другому кварталі 2012 р., подавши заяви за 15 днів до початку кварталу. Той, хто не побажав переходити на спрощену модель, платять податки за загальною системою оподаткування.

За даними Державної податкової служби України, всього в країні на спрощену систему оподаткування перейшли 85% підприємців.