Рішення виконавчого комітету Харківської міськради про зниження тарифів на житлово-комунальні послуги опубліковане в газеті "Харьковские известия" і набрало чинності. Про це 30 січня повідомив журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес. За його словами, компенсувати різницю між тарифами і вартістю послуг, яка виникла після зміни квартплати, будуть з міського бюджету.

Мер зазначив, що рішення про зміну тарифів прийняте для забезпечення соціальних гарантій харків'ян. "Ті кошти, які планувалося направити на модернізацію сфери ЖКГ та зарплату працівників комунальних підприємств, будуть компенсовані з міського бюджету", - підкреслив Г.Кернес.

За його словами, більше 90% тарифу, який був запропонований на початку року, становила заробітна плата. Міський голова відзначив, що зарплату працівникам комунальних підприємств, як і було обіцяно, збільшать. Так, приміром, з урахуванням коефіцієнта галузевої угоди мінімальна зарплата працівників КП "Харківблагоустрій" становитиме 1 тис. 545 грн.

Довідка "SQ". У Харкові з 1 січня підвищили тарифи квартплати. До тарифу на утримання будинків та прибудинкових територій була включена оплата 11 послуг, з нього виведена оплата послуги на вивезення побутових відходів, яка оплачується окремо.

18 січня прем'єр-міністр Україна Микола Азаров під час засідання Кабінету міністрів заявив, що він обурений тим, що в деяких регіонах з 1 січня були підвищені тарифи ЖКГ. 27 січня в ході робочого візиту до Харкова міністр ЖКГ, регіонального розвитку та будівництва Анатолій Близнюк заявив, що харківська міська влада прийняла рішення з приводу підвищення тарифу квартплати в межах своєї компетенції, проте настільки різке здорожчання неприпустиме.

У той же день, 27 січня, виконком Харківської міськради на позачерговому засіданні знизив тарифи квартплати.