Прогнози курсу валют в Україні можуть опинитися під забороною. За даними ЗМІ, відповідний законопроект зараз розробляється в Національному банку України. На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охрименка, введення заборони на оприлюднення курсових прогнозів матиме різко негативний вплив. Такий крок населення може сприйняти як сигнал до різкого обвалу курсу гривні, що викличе масове скуповування валюти. У той же час експерт зазначив, що стабільність гривні буде насамперед залежати від відносин з Міжнародним валютним фондом. "Якщо новому міністру фінансів вдасться відродити співпрацю з МВФ, то курс гривні буде стабільним протягом усього року, - говорить експерт. - Без допомоги МВФ утримати курс буде складно". "Якщо з МВФ не вдасться знайти спільну мову, то ризик різкої девальвації гривні до рівня 9-10 грн./дол. зросте. Причому він може тільки посилитися після виборів, коли необхідності утримувати стабільний курс гривні не буде", - додав О.Охрименко . (Http://banknews.com.ua)

Прострочена заборгованість за кредитами за минулий рік скоротилася на 6,6% (на 5,6 млрд. грн.) і склала 79,3 млрд. грн. Згідно з інформацією Національного банку України, обсяг проблемних кредитів скоротився переважно за рахунок списання безнадійних боргів за 2011 р. Усього ж обсяг наданих кредитів за минулий рік зріс на 9,3% (на 70,3 млрд. грн.) і склав 825,3 млрд.грн. (Http://finance.eizvestia.com)

"Кредит Європа Банк" вирішив припинити роботу в сегменті роздрібного бізнесу в Україні, а також закрити всі відділення, окрім одного в Києві (вул. Льва Толстого, 8). Про це йдеться в повідомленні банку. Фінустанова зазначає, що тепер його діяльність в Україні зосередиться на корпоративному, малому і середньому бізнесі. Клієнти, у яких розміщені вклади в банку, можуть отримати їх після 27 січня в касі київського відділення, клієнти, які взяли в банку кредит, можуть погашати свою заборгованість у київському відділенні або у відділеннях банку-партнера - "Правексбанк" (http:// delo.ua)

Довідка "SQ". На 1 жовтня активи банку "Кредит Європа Банк" склали 1,6 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів - 1,2 млрд. грн., власний капітал - 509,9 млн. грн. За січень-вересень прибуток банку склав 11,5 млн. грн., 2010 рік банк закінчив із чистим прибутком 8,2 млн. грн. Акціонером банку є нідерландська "Credit Europe Bank NV" з часткою 99,99%.

Раніше від роботи з населенням відмовилися два банки зі шведським капіталом. Шведська група "SEB" підписала угоду про продаж свого роздрібного банківського бізнесу в Україні групі "Євробанку". Завершення операції очікується в середині 2012 р. У вересні 2011 р. про відхід з роздрібного сегмента банківського ринку заявив "Сведбанк", який належить іншій шведській банківській групі - "Swedbank". Фінустанова повністю переключається на роботу з корпоративними клієнтами.

"Укрсоцбанк" у січні відкрив у Харкові на базі обласної філії (вул.Гоголя, 10) Центр приватного банкінгу. Як повідомила прес-служба банку, харківський центр є третім спеціалізованим відділенням, що відкрився в сегменті "Private Banking" в Україні. (Http://www.unicredit.com.ua)

Довідка "SQ". ПАТ "Укрсоцбанк" є учасником міжнародної групи "UniCredit". Банк був заснований у вересні 1990 р. Мережа банку налічує 424 установи, з них 7 макрофіліалів і 417 відділень. На 1 січня 2012 р. кредитний портфель банку склав 37,251 млрд. грн.; активи - 40,206 млрд. грн.; обсяг коштів юридичних осіб на строкових і поточних рахунках - 7,024 млрд. грн.; обсяг коштів фізичних осіб -10,683 млрд. грн.; капітал - 6,607 млрд. грн.; чистий прибуток банку - 14,853 млн. грн.