Савинський цукровий завод (Балаклійський р-н Харківської області) почав виробництво цукру. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, завод відновив роботу після двох років простою.

Як зазначив начальник управління агропромислового розвитку Балаклійської райдержадміністрації Олексій Верещака, пуск цукрового заводу буде стимулювати вирощування цукрового буряка не тільки в Балаклійському, але й в інших районах Харківщини, де цукрові заводи припинили роботу. На межі зникнення був і Савинський цукровий завод, але на підприємство прийшли нові інвестори.

За словами О.Верещаки, завдяки пуску заводу Балаклійський район був обраний для проведення обласного семінару з питань вирощування буряка. Передові агротехнології були продемонстровані на базі агрохолдингу ПАТ "Балаклійське ХПП". Зокрема, була продемонстрована робота бурякозбирального комплексу "Vervaet" (Голландія). За його словами, загальна площа посіяного буряка в районі - 838 га, і значна частка припадає на "Балаклійське ХПП". Сільгосппідприємство домоглося врожайності в 300 ц/га, яка дозволяє налагодити прибуткову роботу з вирощування буряків. Якщо власники заводу зуміють встановити партнерські відносини з аграріями, то наступного року площі посіву буряка в районі будуть збільшені до 3,5 тис.га.

Як повідомив в.о. голови правління ПАТ "Балаклійське ХПП" Олег Кийко, однією з проблем залишається забезпечення стабільних і повних розрахунків цукрових заводів за відвантажене сировину. Цукрові заводи не завжди дотримуються договірних зобов'язань, що впливає на перспективи вирощування цієї культури на території області і викликає недовіру до неї з боку аграріїв.

Довідка "SQ". Савинський цукровий завод потужністю 2,5 тис.т переробки цукросировини на добу побудований 1962 р. У 2008 р. він заготовив в 10 районах Харківської обл. і переробив 101,8 тис.т фабричної буряків, отримав 13,8 тис.т цукру. У 2009 р. ВАТ "Цукровий союз" Укррос "(Київ) прийняло рішення законсервувати належне йому ВАТ "Савинський цукровий завод". На Савинський заводі працювало близько 2 тис.осіб.

У 2011 р. власником 50% статутного фонду ТОВ "Савинський цукровий завод" став агрохолдинг "Астарта-Київ" (інша частина належить кільком харківським бізнесменам). Також холдинг придбав контрольний пакет акцій Новоївановського цукрового заводу (Коломацький р-н).

У період підготовки до сезону цукроваріння 2011 р. на підприємстві відремонтували покрівлю головного корпусу за 1 млн. 600 тис.грн., заміна та ремонт технологічного обладнання обійшлися в 5 млн.грн.